Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"På villande hav" sätts upp i Ludvika av Woxlin

Förtryckaren, den som låter förtrycket ske och den förtryckte. Det är de tre huvudkaraktärerna i Teaterslagets föreställning "På villande hav" som snart har premiär i Ludvika.

Scenen är en ö, tre skeppsbrutna personer, utan mat, som lugnt resonerar om vilken av dem som ska bli uppäten för att rädda kollektivet. Ett maktutövande pågår förklätt med hjälp av demokratiska processer. En debatt, en omröstning men i slutet är det den med makten som utnyttjar den svagare.

Karaktärer representerar inte bara sig själva utan står för något större, riktningar, formationer i samhället.

Den polske författaren och dramatikern som skrivit pjäsen, Sławomir Mrożek tvingades gå i exil för sin kritik mot Sovjetunionen och den polska regeringen.

– Mrożek utgår ifrån den verklighet han levde i för drygt 50 år sedan. Men den är lika aktuellt i dag. Vi ser hela tiden exempel på hur det demokratiska systemet utnyttjas för ickedemokratiska syften, säger William C. Woxlin från Borlänge som står för regin.

Han kom i kontakt med Mrożeks pjäser och noveller när han skrev sin egen debut "Det kolossala svampmolnet".

– Jag gillar det mångbottnade i hans texter, den svarta satiren och det absurda, säger Woxlin som gjort en lite mörkare och allvarligare tolkning av texten.

– Visst är det ett tungt ämne men samtidigt är den väldigt rolig att spela, säger Tintin Hansson Karlsson som gör "den förtryckta". Tillsammans med Matilda Blomquist och Greta Wilhelmsson är hon ständigt på scenen den en och en halv timme pjäsen pågår. Det är långa stycken text som har nötts in.

– Men vi har repeterat sedan i december, så det sitter nu, säger Matilda Blomquist.

– Jag hoppas att många kommer och ser föreställningen, egentligen borde alla se den, ämnet är så viktigt, säger Tintin.

LÄS MER från DT kultur.

Fler kulturnyheter: Följ DT kultur på facebook.