Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

På VBU utbildas inga konstnärer eller artister

Tre upprörda lärare på Högbergsskolan säger unisont att ingen av deras elever valt det estetiska programmet för att de tror att de ska bli rockstjärnor eller konstnärer.
– Jag hade en elev som var duktig på graffiti. Han jobbar som präst i dag, upplyser bildläraren Eva Abrahamsson.

Annons

Hon får medhåll av kollegan Jan Ivåker:

– Under mina 15 år som bildlärare har jag inte utbildat en enda konstnär.

Eva Abrahamsson anser att estet är ett av de svåraste programmen inom gymnasieskolan.

Anna-Maria Blomkvist säger att man från lärarkollegiet kämpat i tio år för att få ut information om vad det estetiska programmet står för.

– Vi har försökt att motverka missuppfattningar om att det inte skulle vara studieförberedande för högskolor och universitet. Det finns en stor okunskap bland politiker och som försvårar vårt jobb, uppger Eva Abrahamsson frustrerat och syftar bland annat på moderaten Tomas Tobés uttalanden.

– Vi utbildar ungdomar för hela arbetslivet. Ungefär hälften av dom som går ut estetprogrammet fortsätter sina studier och det är jämförbart med andra program, inflikar Jan Ivåker.

Han anser att oavsett framtida yrkesval krävs i regel en stor portion kreativitet och det är något som esteterna får med sig från sina tre år på Högbergsskolan.

Eva Abrahamsson konstaterar att esteteleverna är duktiga på att samarbeta och upplever att det finns en stor samhörighet och gemenskap i gruppen.

– Att ha vana att jobba tillsammans är något som eleverna har nytta av när de kommer ut i yrkeslivet, noterar Anna-Maria Blomkvist.

Ansvarig rektor är Marie-Hélène Abrahamsson.

– Det man lätt glömmer bort i diskussionen är att esteteleverna utvecklar alla sina sinnen och sin kreativitet under utbildningen och det är nog ingen som tror att man ska få jobb direkt utan det förutsätter fortsatta studier.

När det här läsåret inleddes var det fullt på det estetiska programmet, vilket betyder 30 platser.

– Sedan dess har några hoppat av, upplyser Abrahamsson.

Hon bekräftar bilden av att det finns en oro och okunskap bland föräldrar om att deras barn "hoppat i galen tunna" när de valt att gå estetlinjen.

– Och studievägledarna känner av det i högsta grad. Så när niorna kommer hit i oktober på besök ska vi försöka vara extra tydliga om det estetiska programmet.