Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

På roadtrip för presidenten

Från Miami till Chicago på fyra veckor. Den amerikanska roadtrippen är dock ingen vanlig semesterresa. Emil Claesson från Stora Skedvi är i USA för att vinna ett presidentval.

På tisdag avgörs vem som kommer att vara USA:s president under de närmaste fyra åren: den sittande presidenten Barack Obama eller utmanaren Mitt Romney. Mitt i valrörelsen befinner sig Emil Claesson från Dalarna.

Emil bor och studerar idag i Stockholm men bodde som liten i Stora Skedvi utanför Hedemora. Familjen med mormor, morfar, kusiner och vänner bor fortfarande kvar där och Emil hälsar på några gånger varje år. Han ser Dalarna som sin tillflyktsort, bort från den stressade storstaden. I oktober stod dock en betydligt längre resa på programmet. Emil Claesson är aktiv inom Socialdemokraternas ungdomsförbund, SSU, och tillsammans med en grupp svenska och danska SSU:are gav han sig iväg till USA för att delta i Barack Obamas kampanj.

– Jag ville vara med om att vinna ett amerikanskt presidentval. Det är ett historiskt viktigt val som påverkar hela världen och vi som åkt tänker se till att rätt person får världens viktigaste jobb, säger han när vi ses utanför ett av kampanjkontoren på Manhattan i New York.

Resan startade betydligt längre söderut, i Miami den 7:e oktober. Den folkrika delstaten Florida är med sina 29 elektorsröster en viktig delstat och det är fortfarande högst oklart vem som kommer att vinna här. Volontärer är en viktig del av valrörelsen och det talas om att runt 1,5 miljoner jobbar för Obama.

Emil Claesson och de andra skandinaverna fick en kort briefing på kontoret i Miami Beach, sen var det dags att ge sig ut på gatorna. Nästföljande dag var deadline för att få registrera sig för röstning i delstaten. För det demokratiska partiet är det extra viktigt att vara ute och pusha väljarna, partiet förlorar betydligt mer på ett lågt valdeltagande än republikanerna.

- Den politiska aktiviteten är lägst bland dem som framför allt skulle behöva vara aktiva och höras. Men det är ett väldigt komplicerat valsystem, jag förstår att USA har så lågt valdeltagande, säger Emil Claesson.

Miami bjöd också på en av resans höjdpunkter. Barack Obama skulle komma till Miami University för att ha ett så kallat rally, ett slags peppande evenemang där han talar inför väljarna. Efter att Emil och de andra svenskarna hade köat flera timmar blev de äntligen insläppta i skolans aula. Vakten visade var de skulle ställa sig – och det var längst framme vid podiet.

– Jag stod bara tio meter från Obama, berättar Emil.

Han försökte skaka hand med presidenten men det gick inte, folkmassan var för tät.

– Senare under resan har vi sett Bill Clinton och Bruce Springsteen också.

Från Miami fortsatte färden uppåt längs den amerikanska östkusten till Jacksonville, Greensboro, Columbus, Pittsburgh och Washington D.C. Arbetsuppgifterna har bestått i dörrknackning, väljarregistering, datainsamlande och massor av telefonsamtal. Emil Claesson tycker att mottagandet varit jättebra både från de amerikanska kampanjarbetarna och från de väljare de mött.

– Många blev nyfikna på varför vi åkt ända hit från Sverige.

Några undrade dock om det verkligen var tillåtet att ha utländska kampanjarbetare. Andra ville inte alls veta av Demokraternas "propaganda".

– När vi knackade dörr kom jag till ett stort mansion med sex Porschar utanför. Frun stod och vattnade gräsmattan. Hon ser min Obama-knapp och säger no-no-no. Då kommer maken utspringande och skriker: Get the fuck of my property! Jag kände ingen lust att diskutera den saken.

Emil Claesson tar med sig hem en större förståelse för landet USA. Och även om han själv helhjärtat stöder Obama så har han fått en större insikt i vad som får många att välja republikanerna.

Emil Claessons intresse för politik utvecklades tidigt. Till en början höll han på Folkpartiet. Nu är han sedan flera år socialdemokrat och har redan stor erfarenhet av kampanjande, framför allt från Sverige men även i Norge och Danmark. Det han framför allt tar med sig från USA hem till den svenska valrörelsen är öppenheten.

– Vi måste öppna upp våra kampanjer och släppa in människor som vill engagera sig och våga ge fler ansvar. Amerikanerna litade verkligen på oss och släppte ut oss på gatorna direkt. Det visar på en oerhörd styrka.

Emil kommer att kampanja i USA hela vägen fram till valdagen för att sedan invänta valresultatet.

Hur det kommer att sluta är han säker på, trots att en viss oro infann sig efter Obamas sömninga insats i den första stora tv-debatten.

– Först kändes det så självklart att Obama skulle vinna att det nästan var tråkigt. Men efter debatten blev det spännande igen, lite för spännande. Det kommer att bli tight, men Obama vinner!