Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

På marsch för att få leva

Ett hundratals människor deltog i en demonstration som gick genom centrala Hedemora. Målet för både demonstrationen och dess budskap var Migrationsverket.
– De lyssnar inte på oss när vi säger att det är livsfarligt att utvisa människor till Afghanistan, säger Farid Ataie, som höll i demonstrationen.

På fredagseftermiddagen genomfördes en demonstration från Hökartorget genom centrala Hedemora och bort till Migrationsverkets lokal på Sturegatan. Merparten av demonstranterna var afghaner, bosatta på olika platser i Dalarna, och syftet med demonstrationen var att rikta kritik mot Migrationsverket.

"We want help", "We need help", "Vi vill leva" och "Afghan children needs help" var några av ramsorna som demonstranterna skanderade på sin väg till Migrationsverket.

– Vi har bott i Sverige i åtta månader varav två månader i Horndal. Migrationsverket vill utvisa oss, men det finns ingenting för oss att hämta där. Vår mamma får inget jobb och vi har varken pengar, mat eller bostad. Vi vill ha svensk hjälp, förklarar Asma Sadat, en av demonstranterna.

– Migrationsverket lyssnar inte på oss när vi säger att det är livsfarligt att utvisa människor till Afghanistan. Vi skulle få stora problem om vi utvisades till Afghanistan, säger Farid Ataie, som höll i demonstrationen.

Flera kyrkor hade engagerat sig och några av deras medlemmar gick med i demonstrationståget.

– Jag vill hjälpa till eftersom jag känner dessa människor, säger Ing-Marie Krigholm, från Hedemora Kristet Center.

– Det är en självklarhet att vara med och stötta och stå upp för dessa människor. Våra hjärtan blöder för dem. Jag vill att de ska få leva sitt liv i trygghet och att de ska bli tagna på allvar, säger Maria Westerberg, även hon från Hedemora Kristet Center.

Framme vid Migrationsverkets lokal stannade demonstrationståget och det citerades ur FN:s deklaration om mänskliga rättigheter, på både svenska och persiska.

Stefan Wedin, enhetschef vid Migrationsverkets mottagningsenhet i Hedemora, tog emot demonstrationståget vid Migrationsverket.

– De har all rätt att demonstrera. Det har gått lugnt till och de hade sagt till oss i förväg om detta. Jag vill dock poängtera att vi gör individuella prövningar av alla fall och den här demonstrationen är ingenting som påverkar våra bedömningar, säger han.

Vad vill du säga till demonstranterna?

– Att vi tar till oss deras synpunkter. Vem som helst kan förstå deras oro. Det är en svår situation som råder i Afghanistan, men samtidigt så är det en övervägande del av afghaner som får uppehållstillstånd i Sverige, säger Stefan Wedin.