Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På krigsstigen utan vapen

/

Annons

Allting började hösten 2006 då det var dags för Johan Proos att välja vad han skulle inrikta sig på under sitt projektarbete. Han bestämde sig för att starta ett UF företag och skapa en bra och central paintballbana i Falun. Han startade företaget med sina vänner Oskar Risberg, och Erik Linderson.

- Vi spelar alla paintball och tycker att det är jättekul, men förr fanns det inga vettiga banor i Falun. Hit kan man cykla på fem minuter, säger Oskar under genomgången.

De lyckades teckna ett bra avtal med kommunen som låter dem hyra en bit skog längs Ingarvsvägen, infarten bredvid vägen mot soptippen.

- Kontakten med kommunen har gått väldigt bra och det gick väldigt smidigt att arbeta fram ett avtal som passade för vår verksamhet, säger Johan.

Hela första terminen gick åt till att bygga upp de två banorna och köpa in den utrustning som krävs för att spela spelet. De har nu utrustning så det räcker för tio spelare åt gången, men om man skulle vilja vara elva eller tolv så kan de ordna det också.

När vi på Ung skulle få prova en omgång började allt med en genomgång om säkerheten samt lite om hur spelet går till. Vi var sex personer och fick alltså spela tre mot tre. Vi fick låna markörer (vapnen kallas inte för vapen i paintball, gevären kallas för markörer för att få det att låta mindre krigiskt) och bra skyddsmasker.

Efter en kort genomgång provade vi den intensiva däckbanan, en mindre bana med många skydd. De båda lagen satte genast igång med att fundera ut hur de lättast skulle vinna över de andra.

Första rundan var riktigt läskig, hur siktar man med markören? Gör det ont att bli träffad? Osäker men med adrenalinet pumpande i ådrorna sprang man ut på slagfältet. Det dröjde inte många sekunder innan kulorna ven runt huvudet på en och matchen var igång.

När vi hade värmt upp några gånger gick vi vidare till den så kallade skogsbanan, en större bana med mera naturligare hinder där speltaktiken är avgörande.

Efter två timmar tog våra kulor slut och spelet var över. Glada och nöjda begav vi oss hemåt. Med det lilla spelpaketet får man med 200 kulor, vilket räcker runt två timmar, om du inte väljer att massera träd eller måla om ett däck, vill säga.

Till sommaren måste UF-företaget Ingarvets Paintball stängas ne,r men killarna väljer att starta igen som ett riktigt handelsbolag.

- Vårt främsta mål är inte att tjäna pengar utan att göra paintball tillgängligt för ungdomar i Falun, säger Erik.

I maj blir det en paintballturnering mellan olika gymnasier och deras lag i Falun. Mer information om hur det kommer att gå till och hur man anmäler sig finns att hämta på ingarvetspaintball.se

Foto: YOHANNA BACKMAN

Fakta/ Paintball

Är du intresserad av att prova paintball eller veta mer om hur det går till så kan du besöka

www.ingarverspaintball.se

Där går det enkelt att boka tid för spel eller köpa diverse paintballprodukter.

Mer läsning

Annons