Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

På fredag återinvigs Röda Kvarn

Med undantag av några testkörningar i våras så har bion Röda Kvarn i Orsa varit stängd sedan juni 2010. Nu närmar det sig återinvigning.
– Det sker på fredag eftermiddag för speciellt inbjudna gäster. Sedan blir det filmvisning på kvällen och både matiné och filmvisning på söndagen, säger Anders Palm som är projektanställd för att återstarta bion.

Annons

När bion stängdes 2010 var en av orsakerna att värmesystemet var trasigt.

– Steg för steg har vi arbetat med att fixa till de mest akuta grejorna. Fjärrvärme har installerats och med bidrag från Leader Dalälvarna har vi kunnat renovera foajén som var lite halvsliten.

Den stora förändringen är att man nu digitaliserat bion. Det kunde förverkligas efter bidrag från Svensk Filmindustri och Orsa kommun.

– Den maskinen installerades förra veckan och vi har en digitalprojektor som kan visa 3-dimensionellt. Vi hoppas också hinna med att installera sattelitmottagning till invigningen. Då har vi möjlighet att sända "live" från rockkonserter, premiärer eller vad som helst, säger Anders Palm.

Själva biosalongen har man ännu så länge inte gjort något åt.

– Vi vill behålla den gamla, fina lokalen och inte röra för mycket. En tanke är att höja stolarna, men det har saknats pengar och blir något som vi får ta itu med längre fram.

I dagsläget har man ändå hunnit så långt att det blir återinvigning på fredag.