Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

På cruising med traktorer

Traktorer från förr väcker uppmärksamhet när cruisingen startar i Karlsbyheden.
Tillbaka i Baggärdet börjar ko-bingon.
– Roligt att det blir stor folkfest med ganska små medel, säger Anders Bengtsson, lantbrukare.

Annons

Tuck tuck tuck... Mer än femtio traktorer dyker upp till samlingen vid Folkets Hus på söndagsmorgonen. Lars-Erik Sundlöv tar täten, för åttonde året i rad.

– Man har ju funderat lite på varför folk vill vara med på det här toket.

Men glad är han över uppslutningen. Lars-Erik Sundlöv brinner för traktorer. På gården står minst femton.

– Jag använder dem också. Jag är månskensbonde.

Färden går i sakta mak först mot Sundborn och ett stopp vid skolan. Längs vägen står föräldrar och barn. Lars-Erik Sundlöv vinkar glatt. Han märker att äldre lyser upp när de ser gamla traktormodeller.

– De väcker minnen.

Emma Olsson, en av förarna, gillar att köra traktor.

– Det är väl ett intresse man har. Kul också när folk kommer ut och tittar.

Hon har varit med på cruisingen flera år i rad. Emma Olsson tänker också ställa upp i racet på åkern i Baggärdet som blir samlingsplatsen efter åkturen.

Flera fordon kör släp med passagerare. Tolvåriga Ronja Nilsson och Thea Svensson åker i solstolar bakom Magnus Åsberg. De vinkar och lär sig mer om traktorer.

– Vi visste inte att de kan se så olika ut, säger Ronja Nilsson.

Även Magnus Åström nyttjar sin traktor hemma, för ved och snöröjning.

Andra tar fram veterantraktorer när det blir dags för uppvisningar på sommaren. Anders Bengtsson, själv lantbrukare, tycker att fordonen från förr förtjänar uppmärksamhet.

– Traktorn betydde otroligt mycket på femtio- och sextiotalet. Den byggde upp jordbruket. Därför är det så roligt att det finns modeller kvar från den tiden.

Anders Bengtson är också nöjd över att flera hundra personer från byarna runt Karlsbyheden har hittat till åkern för att träffas.

– Det stärker landsbygden och kan locka nya att flytta hit. Här finns plats för fler.

Brorsonen Erik Bengtsson, ordförande i LRF i Sundborn, är en av arrangörerna. Han ordnar också ko-bingon. På åkern har han sprayat vita rutor med nummer. Kön ringlar lång med folk som vill spela och gissa var den första komockan hamnar.

Erik Bengtsson släpper ut Tilda, Bersa och Stella, sin-kor med lite trögare magar än annars. De börjar beta inför publik som har stort fokus på kornas bakdelar. Men inget händer i första taget. Erik Bengtsson bereder sig på väntan.

– Kor skiter för det mesta några sekunder efter att de reser sig. Men nu blev det inte så.