Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oxberg tog hem en kulturseger

På torsdagskvällen avslöjade kulturnämnden årets kulturpristagare i Mora kommun. Det blev inte en vinnare – utan två. Mora musikkår och Lars Lundin har båda hållit kulturfanan högt nog för att få kulturnämndens uppmärksamhet.

– Vi hade många nomineringar. Jag antar att det illustrerar vilken enorm bredd och kulturkompetens som det finns i denna kommun, säger Gunnar Nilsson, kulturnämndens ordförande.

Men många nomineringar skulle bli en. Fast i slutändan blev det en kompromiss i form av ett delat pris. Två aktörer fick 7 500 kronor.

Mora musikkåren fick priset då de i hundratio år varit, och fortfarande är, en viktig glädjespridande aktör i Moras musikliv.

Lars Lundin fick priset för sina värdefulla insatser att dokumentera, väcka intresse för och sprida kunskap om Oxbergs kulturhistoria.

Likaså delade man ut två stipendier under torsdagen.

– Stipendierna söker man. De ska användas till sin konstnärliga utveckling. Vi har två stipendier om tiotusen vardera, säger Caroline Smids, kulturchef.

Björn Elgerd, bördig från Oxberg, tog hem det ena stipendiet. Han sökte stipendiet för att utbilda sig mer, utveckla en egen föreställning, ta sånglektioner och påbörja en regiutbildning.

– Detta är andra gången han får stipendiet. Tidigare har han varit en engagerad trollkarl. Men pensionerat sig från det, säger Caroline Smids.

Karolina Pettersson, Mora, fick det andra stipendiet. Hon söker för närvarande till Akademin Valand för att studera grafik. Hon sökte stipendiet för att utveckla och utforska sitt arbete och sig själv.

– Det som är roligt med alla stipendieansökningar är att ungdomarna har gått på estetutbildning här. De har gått på kulturskolan. De har arbetat på tomteland. Sen går de vidare till så anrika kulturinstitutioner och skolor. Det är roligt att se, säger Caroline Smids.

– Oxberg utmärker sig i år. Det slog mig just, säger Gunnar Nilsson.

– Jag antar att det är en bra mylla där, avslutar Caroline Smids.