Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oxberg - byn som lever med Vasaloppet

Befolkningen i Oxberg ökar försiktigt men är långt ifrån så stor som vid tiden då flera hundra människor bodde i byn och det fanns både affärer, bank, post och järnväg.
Några gånger per år under Vasaloppets arrangemang är det full fart i Oxberg. Då ska tiotusentals personer servas. Häng med i vår DT Nära-serie där vi besöker Dalarnas byar och stadsdelar och möter människorna som bor där.
– Vasaloppet har betydelse för sammanhållninge här, säger Leif Lekander, kontrollchef på Vasloppet.

Oxberg är platsen där Österdalälven flyter förbi och där byborna jobbat med den anrika Vasaloppskontrollen sedan Vasloppets start 1922. Det är också en by där befolkningen ökar och medelåldern sjunker.

Då – på den tiden, på 1920-talet – fanns cirka 500 bofasta, det fanns tre affärer, tre konditorier, järnvägsstation med regelbunden trafik, bank och post. I dag finns inte mycket av det kvar, men det är fortfarande mycket liv i Oxberg, mycket tack vare Vasaloppet och den anrika kontrollen i byn.

Vasloppets olika tävlingar ger intäkter till byns verksamheter, Bygården i gamla skolan till exempel. Oxbergs IF köpte skolan av Mora kommun 1994 för en krona. Skolan lades ned eftersom det fanns för få barn. Nu åker de till Mora. Skolhuset rustades och innehåller nu en mängd olika funktioner. Bland annat allmän tvättsuga, samlingssal, vandrarhem, vävstuga, vallabod, lokal för hemtjänsten, gymnastiksal, dusch- och bastuavdelning. Huset är väl använt och fungerar, som en viktig samlingspunkt i byn.

– I dag bor cirka 160 bofasta här. Vi blir dubbelt så många under sommaren, men inte är det kul att gå kvällspromenad och bara se alla mörka gårdar. Det är deprimerande, tomt och tyst. Jag hoppas på att det kommer flyktingar eller öppnas HVB-hem här så det blir liv och rörelse här igen, säger Folke Thelin.

Kjell Sverre är ordförande i Oxbergs byalag, han är inflyttad och trivs i Oxberg.

– Byalaget driver många bygemensamma frågor och ekonomin är god tack vare vårt engagemang i Vasaloppet. Vi ser också en positiv befolkningsutvecklingen, jämfört med andra byar, är god. Befolkningen ökar och medelåldern sjunker, säger Kjell Sverre.

Ett exempel på det är nyinflyttade Linda Frisk som just flyttat till byn med sin familj.

– Vi trivs jättebra. Tvillingarna är hos byns dagmamma och jag själv är tränare i Oxbergs IF, berättar Linda.

– Oxbergs hjärta är Eva Lund, dagmamman, som känner alla barnen. Stämningen är så god hos Eva och barnen är så lugna och glada, berättar Gunilla Randers, konstnär i Oxberg.

Hon flyttade till Oxberg och tillbaka till sina rötter 2008.

Lars Lundin och Göran Albinsson har båda ett stort intresse för Oxbergs historia och rötter. Lars Lundin arbetar med bydokumentation och är även guide under byvandringarna. Göran, ordförande i Hembygdsföreningen, förvaltar sin fars, Albin Oscarssons, arbete. Det handlade bland annat om att bilda hembygdsföreningen och bevara stationshuset, ett av sju utmed Älvdalsbanan.

Göran Albinsson visar också stolt upp den vackra skvaltkvarnen, Axikwenn där vattenrännorna renoveras och dessutom har föreningen arbetat med att renovera det gamla missionshuset i byn.

För att Oxberg ska fortsätta vara en levande by behövs yngre människors engagemang, bra kommunikationer och väl fungerande kontakter med olika myndigheter.

– Det kan vara svårt att få gehör för våra frågor och problem. Bland annat kan det handla om kommunal service. Kommunen stöttar mindre och mindre och vi får ta allt mer eget ansvar. Vi har också svårt att komma fram i frågan om banvallen utmed järnvägsspåret som vuxit igen. Vi vill gallra banvallen. Bron över älven är utdömd för tung trafik och nu går den tunga trafiken genom byn. Vi vill ha hastighetsbegränsning genom byn, men där är det också svårt att få gehör hos myndigheterna, säger Kjell Sverre.

Det finns flera företag i byn, bland annat Glimåkra AB, vävskedsfabriken med sju anställda och Dala Clogs, träskofabriken, men Oxberg är också byn, som fostrat många Vasaloppsåkare, framför allt i skidåkarsläkten Larsson. Oxberg har också en rad kranskullor med anknytning till byn.

Vasloppet präglar naturligtvis Oxberg starkt där tiotusentals människor passerar under vinter- och sommarveckorna och enorma liter blåbärssoppa och sportdryck serveras varje år.

– Vasaloppet har en stor och avgörande betydelse för byn. Att byn föreningar tillsammans med föreningar utanför Oxberg kan genomföra arrangemanget, betyder mycket ekonomiskt, men har även betydelse för sammanhållningen i byn.

– Det är ett stort åtagande, ett större åtagande, än någon av de andra föreningarna har längs spåret har efter Sälen och Mora. Det har också gjort att vi kan ha Bygården med alla aktiviteter där, elljusspår och ridbana, idrottsplats och alla arrangemang i byn, säger Leif Lekander, kontrollchef, Vasloppet Oxberg.