Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oroshärdar för Sisu

Annons

- Ett stort problem i dag i flera föreningar i Dalarna, är att det är svårt att få tag i ledare för administrativa uppdrag, exempelvis kassörer och ordförande, säger Bertil Eek.

- Tyvärr har det blivit värre för varje år och ingen långsiktighet skapas.

Bertil betonar att det handlar mycket om att en röd tråd tappas i flera klubbar, när ingen vill göra det större arbetet som exempelvis ordförande.

- Det har oftast att göra med att det är svårare att få folk att ta ansvar. Många vill att andra ska stå som ansvariga, menar Eek.

Finns det någon bra lösning på detta?

- Det är lite av en utbildningsfråga. En lösning kan vara att många gör mindre. Vi inom Sisu och de tio representanter som vi har spridda över länet, står till förfogande att erbjuda klubbarna att vi kommer ut och utbildar, samt tittar på rekrytering inom föreningen, säger Bertil och tillägger:

- Något vi satsar på inom Sisu är jämställdhet och att vi får fler kvinnor och ungdomar som ledare på olika sätt.

Ett problem som Sisu brottas med i Dalarna för närvarnade är att en del av länets kommuner har dragit in det ekonomiska stöd som tidigare getts till Sisu:s verksamhet. Falun och Avesta är två av kommunerna som fortfarande ger stöd. Många kommuner väntar med sitt beslut till hösten.

Hur stort stöd handlar det om?

- Tappar vi från alla kommuner, så blir det cirka 1, 6 miljoner som vi går miste om i hela länet.

En av anledningarna till att stödet försvunnit, har att göra med att övriga studieförbund velat peta bort Sisu från stödet. Men det har också att göra med att Sisu i år via ett riksdagsbeslut fått ökat statligt stöd.

I en debattartikel i maj i år i Dalarnas Tidningar, av både Karin Mattsson, ordförande i Riksidrottsförbundet, och Lars Nordström, ordförande Sisu Dalarna, framhåller de bland annat att regeringen betonat att det inte ska innebära att kommunerna ska skära ner sitt stöd på grund av statens ökade stöd.

- Det är en katastrof att dra in stödet och i de kommuner utan stöd kommer föreningarna att bli lidande, menar utbildningschef Eek.

Vad kan ni göra lokalt för att bidra till att ha kvar stödet?

- Få igång en bra dialog om vår verksamhet och framför allt till de kommuner som tvekar.

Vad behöver ni bli bättre på?

- Att nå ut. Ibland händer det att bara en person i en förening får information om vår verksamhet och utbildningar. Vi måste bli bättre på att presentera oss och berätta om vår verksamhet för föreningarna, säger Bertil Eek.

Fakta: SISU - Svenska Idrottsrörelsens Studieförbund

SISU är ett av elva studieförbund vilka tillsammans med drygt 130 folkhögskolor bedriver folkbildningsverksamhet.

SISU, som bildades 1985, har fått idrottsrörelsens uppdrag att stötta föreningar och förbund med utbildning och utveckling.

Mer läsning

Annons