Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Multihallen - politikerna har bollen

/
  • Längtar inomhus. Lars Nordström, Jan Fällman och Mats Sonehag från Arenabolagets interimsstyrelse har gjort sitt. Projektet för en multihall ligger nu hos Falu kommun och det är upp till politikerna att säga ja eller nej till en överbyggnad av bandyarenan.

Annons

Tidningen presenterade det färdiga förslagets finansiella förutsättningar redan i går. Projekteringen har man jobbat med i två år. För kommunens del handlar det först och främst om att gå i borgen för ett lån på 75 miljoner kronor så att projektet kan komma igång.

Arenabolaget, som ägs av Falu BS bandy och curlingklubben, vill ha ett positivt besked i början på maj, då kan spaden vara i backen på Lugnet i mitten av juni. I en första etapp ska bland annat bandybanan få en betongplatta som underlag och förberedelser göras för att anläggningen ska få ett tak till hösten 2008.

De 75 miljonerna räcker för att få till en multihall med utbyggd curlinghall och ishall, allt under ett tak. Förutom bandy, med möjlighet till is året runt, på den stora planen ska det också gå att arrangera exempelvis rid- och motortävlingar där. En matta på betongen gör att hallen kan användas för fotboll. Multihallen är också användbar för mässor.

Runt bandyplanen ska det få plats en publik på närmare 5000 personer.

- Till att börja med klarar inte hallen rumstemperatur vintertid. Men vi måste börja någonstans. Resten får komma pö om pö, säger Lars Nordström, curlingklubbens representant i arenastyrelsen, med tanke på de möjligheter till ytterligare utbyggnader som hallen ger.

Hallar av den här typen ligger i tiden. Edsbyn har redan sin bandyhall. Liknande hallar är på gång i Sandviken och Västerås.

- Men på Lugnet blir det en multiarena för många olika sporter och vi ser inte andra anläggningar som konkurrenter. Ju fler hallar det blir, desto större intresse för idrotterna. Det gynnar alla. Dessutom utvecklar det här Lugnet, säger Jan Fällman.

- Jämfört med hockeyn. Där har kvalitén på hallarna höjts och det har gynnat sporten, tillägger Mats Sonehag.

När det gäller driften av multihallen beräknas den till en början att omsätta 15-16 miljoner kronor årligen. I den budget som finns med i de papper som lämnats in till kommunen går driften till och med med en halv miljon i vinst.

- Men syftet är givetvis först och främst en budget i balans, säger Jan Fällman.

Mer läsning

Annons