Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Överväger speciellt utvecklingsprogram för landsbygden

Ett speciellt utvecklingsprogram för landsbygden. Det överväger Region Dalarna.
– Vi behöver mer riktad kraft, som drar åt samma håll, säger Leif Nilsson - Region Dalarnas ordförande.

Region Dalarna ska utreda om de ska ta fram ett speciellt strategiprogram för landsbygdens utveckling i Dalarna.

– Fråga är bara om vi ska bilda ett speciellt råd för detta, eller låta frågan ingå som en naturlig del av den nya dalastrategi vi håller på att utforma, säger ordförande Leif Nilsson.

Region Dalarna anser inte att länet kan nöja sig med dagens situation.

– På något sätt måste vi utvidga själva begreppet. Vi kan inte bara låta statliga pengar fördelas via länsstyrelsen - och sedan var nöjda med det, säger Nilsson.

Region Dalarna vill ta en aktivare ledarroll.

– Landsbygden har vi definierat som i princip allt utom Falun och Borlänge. Frågan är nu om vi ska bilda ett speciellt råd för denna fråga, eller om vi ska låta frågan ingå uttalat i arbetet med nya dalastrategin. Det som dock är viktigt är att vi tar ett riktat ansvar och att alla kommuner börjar dra bättre åt samma håll. Enskilda statliga satsningar i byar är bra, men vi vill ta ett större grepp. Det handlar om övergripande satsningar som exempelvis industriförutsättningar i glesbygd, fjärrvärme och bredbandsutbyggnad, säger Leif Nilsson.