Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Översiktsplanen föreslås rivas upp

Ett oenigt utskott för ekonomi och styrning beslutade på onsdagen att översiktsplanen för södra delarna av Vansbro kommun ska revideras och ses över. Kommunalrådet Per-Anders Westhed och socialdemokraten Gunnar Magnusson drev igenom beslutet. Nu återstår det att se om kommunstyrelsen har samma linje.

För att Bergvik Skog AB ska kunna bygga 100 planerade vidkraftverk i södra delarna i kommunen måste översiktsplanen ändras. En plan som antogs av kommunfullmäktige i höstas. Där är det flera ställen som utpekas som direkt olämpliga för vindkraft. Ett första steg är att ändra översiktsplanen och det blev en diskussion i utskottet där partilinjerna skilde sig starkt åt. Centerpartisten och kommunalrådet Per-Anders Westheds linje var att förvaltningen skulle få i uppdrag att utarbeta förslag till ändringar så vindkraftsetableringen skulle kunna genomföras. Han fick stöd av socialdemokraten Gunnar Magnusson som var inne på samma linje.

Däremot kristdemokraten Torsten Larsson och socialdemokraten Nall Lasse Andersson ville lämna över frågan till kommunstyrelsen utan förslag.

– Mitt argument är att vi ska hålla informationsmöte nästa vecka och om vi redan då klarlagt vad vi tycker skulle vara olyckligt, dessutom är det ingen självklarhet att vi ska ändra översiktsplanen.

– Dels har vi nyligen antagit den och det fanns tunga argument bakom beslutet och dels skulle den här satsningen ge väldigt lite till kommunens ekonomi, fortsätter Torsten Larsson.

Det hela slutade med omröstning och med två röster mot två blev beslutet att utskottet föreslår att det ska tas fram ett förslag till ändringar av översiktsplanen. Att det blev så beror på att Per-Anders Westhed sitter som ordförande och har utslagsrösten.

Torsten Larsson reserverade sig mot förslaget. Han är dock osäker på om Nall Lasse Andersson gjorde det, han röstade i varje fall emot.