Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Överraskande vinklar på vardagligheter

Jag har älskat med månen heter Iréne Reenbergs nya kåserisamling. Den spänner brett, från vitsen med hushållspapper och att leva vågrätt campingliv till brottsbekämpning och religionsfunderingar.

Annons

"Att skriva är en förlängning av att tänka", så inleder Iréne Reenberg samlingen. "Under skrivandet låter jag tankarna flyga. Hur slutet ska bli vet jag aldrig. Jag rider på ordvågen".

Språket är ledigt och tankarna flyter lätt i vida banor. Bitvis är de korta avsnitten tokiga, man sätter skrattet i halsen medan Reenberg genomlysande nagelfar den till synes vidöppna grannsämjan och hyllorna i syltskafferiet. Bitvis vecklar hon ut allvarliga funderingar om könsroller och prostitution.

Reenberg har under tolv år varit ordförande i Dalarnas författarförbund. Skrivcoachning, musikaliska utspel och bildkonst kan läggas därtill. Som kåsör har hon synts och hörts i Dalarnas tidningar och Radio Dalarna, det är en del av de kåserierna hon nu har samlat i boken Jag har älskat med månen.

Hur blev det så här? Det är en fråga som kluckar i flera av texterna. Ibland föreslår Reenberg en lösning. Ibland får beskrivningen och reflektionen stå roande eller tankeväckande för sig själva. Oavsett finns det en överrumplande frispråkighet, en kontaktsökande ådra, en isbrytande diskussionsuppmaning, i hennes alster.

Ett avsnitt som sticker ut är "Blod och skam", där Reenberg med mensblodets smutsiga rykte sjunker ner i biblisk tid och arbetar sig fram till modern tid med fokus på reklam och professorstitlar. "Är du effektiv?", där hon värjer sig mot ekorrhjulet är ett annat vasst avsnitt, liksom reflektionen kring den signaltäta barbieleken i "När jag blir stor". Över huvudtaget figurerar samspelet, sexualiteten och normens bojor ofta i Reenbergs texter, så även i tanketråden "Renlighet – en mask", som sträcker ut livet mellan gamla, pigga ordspråk och Leonard Cohens textrader.

Ämnesflödet i Jag har älskat med månen är snabbt och brett, på gott och ont. Reenbergs vinklar på vardagen överraskar ofta och gör henne ganska rolig att slå följe med, men de små tankenötterna läses med fördel i portioner.