Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Överraskade filmvinnare

51 filmer visades och ett gäng priser delades ut.
I går hölls den 13:e upplagan av Dalarnas kortfilmsfestival.
– Det här var totalt överraskande, säger Jonas Larsson, en av pristagarna.

Filmerna i den 13:e upplagan av Dalarnas filmfestival är allt ifrån runt två minuter upp till 15 minuter långa. Efter att alla filmer hade visats på Biopalatset i går var det dags för prisutdelning.

Maria Myhr från Film i Dalarna inledde prisutdelningen där många av de unga och oetablerade filmskaparna fanns på plats.

– Det är färre deltagande filmer i år. Det kan förknippas med att medieprogrammen läggs ned i en skrämmande takt, säger hon och berömmer sedan deltagare från Säter som deltagit genom konceptet skapande skola och bara haft en dag på sig att filma.

Under prisutdelningen utsågs både vinnare i de olika klasserna, uppdelade på ålder, och i filmfestivalens egna kategorier. Dokumentärfilmen Man vill inte vilja dö tog snabbt hem två priser, Borlänge kommuns pris för bästa budskap och Peace & loves pris. Senare tog den även hem titeln som bästa dokumentär.

Bakom filmen står Jonathan Ståhl, Fredrik Nilsson och Jonas Larsson som pluggar manus och rörlig bild på högskolan i Falun. Filmen handlar om Jonas Larssons förhållande till alkohol.

– Den handlar om att man kan gå vidare i livet även om man har problem, förklarar Jonathan Ståhl som inte trodde att de skulle få något pris.

– Det här var stort, oväntat, säger han.

– Det var totalt överraskande. Speciellt med tanke på de problem vi har haft när vi gjorde filmen. En av oss bröt benet under produktionen så vi visste inte om det skulle bli någon film, förklarar Jonas Larsson.

Sist under prisceremonin avgjordes det vilka filmer som får representera Dalarna på riksfinalen Novemberfestivalen i Trollhättan. Vinnarna blev falufilmerna Aliens och farligheter samt What we call winter.