Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Överlever på köptrohet och service

Nyhammarsbon Märy Blomqvist lastar upp matvarorna på rullbandet, tar sedan av armbandsuret och ber om nytt klockbatteri.
– Javisst, det ska jag fixa, säger Coop Nära-föreståndaren Per-Olov Sonefors i kassan och tar kolugnt fram en boettöppnare.

Det är en lanthandel. Alla sorts varor man inte trodde existerade utanför städernas specialbutiker - och fullservice åt kunderna.

– Jag kommer precis inifrån Ludvika och kunde ha handlat där, men här på orten är vi rädda om vår enda kvarvarande livsmedelsaffär, säger Märy Blomkvist.

Per-Olov Sonefors har förestått affären i 22 år. Statistiken visar att Nyhammar sedan 1975 tappat 200 invånare. 2012 var lanthandels siffrorna helröda, men ett möte i Folkets hus med kunderna vände allt. Uppmaningen till köptrohet lyckades. Butiken omsätter strax under 9 miljoner kronor och går runt.

– Inget är så bra att det inte kan bli bättre, säger föreståndaren.

– Stöd i någon form vore guld värt, säger han. Då tänker jag först och främst på skjutsar, så folk som bor runtomkring och inte har bil kan ta sig fram till torget.

Butiken upplever ett litet uppsving nu på sommaren. Fisketurismen och fritidshusägare kompenserar bortfallet av Nyhammarsborna som åker på semester.

– Är en stor skillnad sommartid. 20 procent bättre kassa när det är bra väder. Dåligt väder vill vi inte ha, då åker turisterna in till Ludvika eller Borlänge på semestershopping.

I Ludvika kommun är Lena Kansbod landsbygdsutvecklare. Hon säger att hon "grunnar på" smartaste ansökan om stöd till fem lanthandlare i västra kommundelen - Coop i Nyhammar, Sunnansjö och Fredriksberg, ICA Torget i Grangärde samt Åke Jönssons närbutik i Säfsen Resort. Butikerna i Fredriksberg kan man konstatera överlevt på turismen.

– Egentligen utgör dessa fem handlare plus fik, blomaffär, dataföretag, järnhandel, bank, vandrarhem med mera vid orternas torg ett riktigt stort varuhus tillsammans. En fantastisk service för oss som bor och trivs på landsbygden - och är måna om att kunna behålla denna basservice, säger Lena Kansbod.

– Det viktiga är att lanthandlarna och kunderna är med. Utifrån deras behov försöker vi finna samarbets- och samverkanslösningar.

– I första skedet skulle vi vilja ha stöd till en garanti att alla, även om man är äldre eller har ett funktionshinder, kan komma in till torget med affärer och serviceutbud, säger Lena Kansbod.