Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Överklagat bygglov för multiarena i Sälen har avslagits – igen

Sälens IF har ansökt om bygglov för att bygga en multiarena intill Sälens skola.

Ansökan beviljades av byggnadsnämnden i Malung-Sälens kommun men beslutet har överklagats i omgångar av en markägare till en grannfastighet.

Nu har dock Mark- och miljödomstolen avslagit markägarens överklagan.

Mer läsning för dig som är prenumerant eller Pluskund:

Titta in i Moraspelarnas nya lyxbuss – drivs med matrester: "En investering på över fyra miljoner"

Sälj dina prylar och klara fattiga januari – här är de hetaste sakerna att kränga

Dina gamla spel kan vara värda tusenlappar – här är 20 Nintendo-spel du vill hitta i gömmorna

SÅ KÖPER DU PLUS

I maj 2017 beviljade byggnadsnämnden i Malung-Sälens kommun bygglov för en multiarena intill Sälens skola. Det var Sälens IF som hade sökt bygglovet. Beslutet överklagades dock av en markägare som äger en grannfastighet till den fastighet där multiarenan är tänkt att byggas.

I september tog länsstyrelsen Dalarna upp ärendet och avslog överklagandet, bland annat med motiveringen att den aktuella fastigheten ingår i ett område som undantogs när byggnadsplanen fastställdes. Därför bedömde länsstyrelsen att den aktuella fastigheten inte omfattas av detaljplanen.

"Länsstyrelsen gör bedömningen att den avsedda användningen inte kan medföra en sådan påverkan på omgivningen som innebär fara för människors hälsa och säkerhet eller betydande olägenhet", skrev länsstyrelsen i sitt beslut.

Markägaren överklagade då ärendet på nytt, till Mark- och miljödomstolen, som nu har kommit med sitt beslut att avslå även denna överklagan.

Markägaren angav i sin överklagan att den aktuella placeringen av multiarenan är belägen på mark som enligt detaljplanen är avsedd för bostads- och fritidsändamål och anser även att det finns bättre lämpade placeringar, exempelvis området bakom Coop.

"Sälens IF:s ursprungliga förslag till placering, bakom Coop var ett överlägset mycket bättre förslag", skriver markägaren.

Dessutom påpekar markägaren att barn och ungdomar måste passera en hårt trafikerad plan för att gå från skolan till platsen för multiarenan samt att platsen ligger intill jordbruksmark där det används stora maskiner.

"Placeringen är inte heller lämplig med beaktande av områdets särskilda historiska, kulturhistoriska och miljömässiga värden. Därtill finns en risk för att anläggningen kommer att innebära bullerstörningar", skriver markägaren i sitt överklagande.

Mark- och miljödomstolen skriver i sitt beslut att domstolen instämmer i de bedömningar som länsstyrelsen har gjort och därför avslås överklagan.

Beslutet kan dock överklagas på nytt, denna gång till Mark- och miljööverdomstolen. Överklagan till den instansen ska i så fall göras före den 30 januari.

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för iPhone och Android här