Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Överklagade och slipper byta tak

Betongtegel duger inte på tak i riksintresseområdena Torrbo och Stimmerbo.
Det fann en kommuntjänsteman i fjol, vilket då fick en aningen besvärad miljö- och byggnämnd att i två fall utfärda föreläggande om takbyte senast 31 december 2012.
Fastighetsägarna överklagade och nu har de fått rätt.

– Det är klart att vi är nöjda med att ha fått igenom det här. Det skulle inte ha varit roligt att behöva byta tegel igen, säger den ena fastighetsägaren som är fastboende i Torrbo och vill vara anonym.

Tidningen har inte lyckats nå den andra fastighetsägaren, som har fritidsbostad i en stor bergsmansgård i Stimmerbo. Men hon är rimligtvis också glad, efter att i fjol i en kommentar till tidningen ha varit djupt bekymrad över att tvingas sälja gården då ytterligare ett takbyte skulle bli allt för kostsamt.

De två fick starkt stöd av andra bybor som tyckte att kommunen var alldeles för rigid i sin bedömning av det betongtegel som lagts på taken i god tro om att det var tillåtet.

Men när nämnden fick ärendet på bordet i september förra året kunde den, efter livlig diskussion, inte annat än fatta beslut om föreläggande om takbyte. Bykärnorna i Torrbo och Stimmerbo är ju riksintresseområden för kultur- och naturvård och har fastställda områdesbestämmelser enligt plan- och bygglagen.

Utifrån dessa bestämmelser skulle bara rött lertegel eller möjligen trä eller pärt duga som takbeklädnad där.

– Det finns ett regelverk vi måste rätta oss efter, sa nämndordförande Lena Ludvigsson-Olafsen (S) efter det fattade beslutet.

Men hon sa också:

– Vi förstår att det här är en bekymmersam situation för fastighetsägarna.

Nå, fastighetsägarna överklagade till länsstyrelsen som för en tid sedan kom fram till att upphäva miljö- och byggnämndens beslut.

Och en möjligen lättad samling nämndledamöter var snabbt överens om att inte överklaga vidare.

– Det här är ju fördelen med när något överklagas. Det ger oss en riktlinje om hur reglerna ska tolkas, säger nu Lena Ludvigsson-Olafsen.

Hon uppmanar ändå allmänheten att alltid vända sig till miljö- och byggkontorets tjänstemän innan man gör någon förändring på en fastighet, vilket då inte minst gäller i riksintresseområden.

Fastighetsägaren i Torrbo, som nu får behålla sitt betongtegeltak, är tacksam över att föreläggandet är bortplockat.

– Nu är jag glad, men jag tyckte det var stelbent agerat från början. Ser man sig omkring här i byn har väl nästan hälften av husen betongtegel. Det var ju inte precis plåt jag la på taket, utan en antikvariant av enkupigt tegel.