Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Övergiven björnunge räddades

En liten utmärglad och övergiven björnunge togs i sista stund hand av en privatperson i torsdags.

Björnen sprang omkring i trakten av Unntorp norr om Orsa. Privatpersonen Hanse Hansson från Orsa överlämnade den lilla björnen till björnparken vid Grönklitt i Orsa.
Enligt Pernilla Thalin, djurparkschef, var björnungen i svag och dålig kondition när den anlände till djurparken i torsdagskväll.
– Den vägde mellan tre till fyra kilo.
Normalvikten för en björn som är mellan fyra till sex månader är cirka åtta kilo.
Under de dagar som gått sedan ankomsten till djurparken har den lilla björnen visat allt större aptit och blivit spralligare.
– Vi vill gärna behålla björnungen på djurparken. Behovet är stort att få in björnar från den skandinaviska brunbjörnspopulationen för att motverka risken för inavel. Egentligen skulle behöva vi få in sex olika blodslinjer utifrån för att ligga i fas med normal population, säger Pernilla Thalin.
Djurparken är redan i gång med att skicka in ansökningshandlingar till i första hand länsstyrelsen för att få tillstånd att behålla björnungen. Det finns aktuella fall under våren med övergivna björnungar myndigheterna avlivat både i Funsädalen och Älvsbyn.
Hanse Hansson uppger till tidningen att i ärenden som den övergivna björnungen så samarbetar polis och länsstyrelse om att finna bra lösningar. En eftersöksjägare i Särna, som polisen brukar kontakta vid hantering av övergivna djur ringde upp Hanse Hansson i mitten av förra veckan och berättade om den vilsna björnungen.
Den hade observerats inom Hansjö Viltvårdsområde utanför Unntorp vid Orsa Finnmark i Dalarna.
– Jag åkte dit för att kolla läget i torsdags, berättar Hanse Hansson.
På cirka tio meters håll kunde Hanse Hansson observera att den lilla björnungen var i ett mycket dåligt skick.
- Den hade inte klarat sig så länge till.
Hanse Hansson tog hand om björnungen, kontaktade med Orsa björnpark och transporterade den lilla nallen till björnparken.