Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Överfulla återvinningsstationer upprör

Annons

I våras skrev NLT om att många klagar på dålig städning och tömning av återvinningsstationerna. Problemet verkar fortfarande inte vara löst. Exempelvis på Lyviksberget är behållaren för pappersförpackningar överfull och det står dessutom massvis med kartonger intill.

Det är Förpacknings- och tidningsinsamlingen, FTI, som ska sköta återvinningsstationerna i Ludvika kommun. Ola Nyström, renhållningschef i Ludvika, tycker att FTI kunde bättra sig.

- Jag bor på Högberget och brukar åka till återvinningsstationen vid Högberget. Är den full tar jag nästa och så vidare. Men till slut tröttnar man. FTI, eller de som tömmer år FTI, skulle kunna skärpa sig.

Han tror dock att den dåliga tömningen kan vara en "sommarsjuka".

- Det är möjligt att tömningen varit sämre på sommaren eftersom de ordinarie chaufförerna har semester. Min uppfattning är att behållarna tömts, men att de struntat i att ta sådant som ligger bredvid, även om det är förpackningar som ska lämnas vid stationen.

Ola Nyström och förvaltningschefen på miljökontoret, Bror Wallin, är dock överens om att det största problemet är folk som inte sköter sig. Ofta slängs grovsopor vid stationerna, som egentligen hör hemma på återvinningscentralen i Björnhyttan.

- Vi har sett mycket grovsopor särskilt vid helger kring månadsskiften när folk flyttar. Björnhyttan stänger klockan 13 på lördagar och då tar man inte med sig skräpet utan dumpar det på återvinningsstationerna istället, säger Ola Nyström.

Bror Wallin håller med honom.

- Det ligger tyvärr fortfarande skräp vid sidan om stationerna ibland. De som ställer dit sådant vet att det inte hör hemma där. De förstör för alla andra. En del plattar inte heller till stora kartonger utan lämnar dem bara och drar. Ett annat problem är att vissa affärsmän nyttjar stationerna, vilket de inte får. Återvinningsstationerna är till för allmänheten.

Trots att NLT:s rundtur visar att tömningen av särskilt behållarna med pappersförpackningar är uppenbart bristfällig, tycker Bror Wallin att Ludvika har bra återvinningsstationer.

- Min uppfattning är ändå att tömningen blivit bättre, i alla fall där jag bor. Vi har det bra ordnat mot andra kommuner med många återvinningsstationer. Men det oroar mig att FTI kanske drar in några om folk inte sköter sig, säger Bror Wallin.

FTI har enligt lag skyldighet att uppnå en viss mängd insamling, men inom den ramen kan de flytta och stänga stationer som skräpas ner, vilket tidigare skett i Ludvika.

Fakta:

FTI är ett företag inom återvinningsbranschen som har till uppgift att se till att förpackningar och tidningar i Sverige samlas in och återvinns.

Ägare till FTI är de fyra materialbolagen Plastkretsen, MetallKretsen, Returkartong och Pressretur. Dessutom finns Svensk GlasÅtervinning med genom ett avtalat samarbete.

Insamlingssystemet finansieras bland annat med hjälp av förpackningsavgifter som företag som importerar varor, fyller en förpackning och säljer en vara betalar.

Verksamheten drivs utan vinstintresse och ingen ekonomisk utdelning till ägarna får förekomma enligt företagets bolagsordning.

Annons