Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Överdriva risker med pensionsavgångar

Annons

Jag har under många år hört marknadsekonomins, demografikurvornas och de höjda pensionsåldrarnas förespråkare, oja sig över den framtida bristen på arbetskraft och behovet av höjd pensionsålder. 40-talisternas pensionsavgångar skulle sätta oss i ett mycket bekymmersamt läge, sades det. Numera tror jag inte ett dugg på dessa sagor från bekymrade seminarielöpare.

Nej, ta och öppna dagens arbetsmarknadsfönster och se hur det står till i verkligheten, utanför seminarielokalerna. Massarbetslöshet, stora varsel, nedläggningar, ständiga rationaliseringar, kvartalskapitalismen krav på ökade vinster, etc.

Den genomsnittlige pensionsåldern för en byggnadsarbetare är i dag 60 år och för en industriarbetare 62 år. Även om Reinfeldt och hans gäng skulle bjuda på fem jobbskatteavdrag till, så orkar man inte längre än så. Själv har jag jobbat skift som järnvägsarbetare sedan 1975 och har för länge sedan slutat vissla när jag går till jobbet.

Nu behövs snarare en debatt hur och på vilket sätt vi kan skapa nya arbetstillfällen och dela på de jobb som finns, i den diskussionen tror jag att höjd pensionsålder faller bort, helt naturligt.

Leif Lindström (V)

Borlänge

Svar direkt: Leif Lindström väljer att gräva där han står. Det är trist att han med sådant osvikligt förakt betraktar dem som orkar lyfta blicken och ta ansvar för framtidsfrågor som inte grundas enbart i politisk retorik.

Christer Gruhs

Politisk redaktör