Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Överblivna hemsjukvårdsbilar

Landstingets hemsjukvård har i dag 68 leasingbilar spridda över länet. När verksamheten kommunaliseras vid årsskiftet följer bilarna inte med till kommunerna.
– Vår målsättning och fasta övertygelse är ändå att ingen av dessa leasingbilar ska stå oanvända på en parkering tills leasingavtalen går ut, säger landstingets bilansvariga - Annelie Persson.

Annons

Landstinget har i dagsläget totalt 431 leasingbilar. Den totala leasingbilskostnaden är drygt 17 miljoner kronor per år.

En av de verksamheter inom landstiget som i dag använder sina leasingbilar allra mest är hemsjukvården. Totalt 68 bilar ingår i verksamheten, vilket motsvarar en leasingkostnad på drygt 2,7 miljoner kronor per år.

Vid årsskiftet ska verksamheten kommunaliseras, enligt en tidigare överenskommelse mellan länets kommuner, Region Dalarna och Landstinget. Reformen finansieras genom en skatteväxling - landstinget sänker sin skatt med 23 öre - och respektive kommun i länet höjer med lika mycket.

Det som dock inte ingår i uppgörelsen och kommunaliseringen är hemsjukvårdens bilar. Verksamhetens leasingbilar får landstiget behålla. Kommunerna vill inte ta över ansvaret för dem.

– Enligt de verksamhetsrapporter jag hittills fått in har vi 68 bilar för hemsjukvården spridda över hela länet, från norr till söder. Ännu är översynen inte helt klar. Det kan vara några fler. De flesta av våra bilar är av sorterna Golf och Polo. Vi kan också ha någon enstaka Skoda kvar. De leasingavtal vi har är treåriga och löper ut successivt. Kostnaden är mellan 40 000-45 000 kronor per år, beroende på sort och körsträcka, säger Annelie Persson.

För att motverka situationen med alltför många leasingbilar har landstinget inte tecknat några nya leasingavtal sedan i maj.

– För att vi inte ska stå med för många bilar efter nyår så "slirar" vi på avtalen. Förhoppningen är ändå att dessa bilar som hemsjukvården använt ska komma till nytta på annat sätt inom landstinget, säger hon.

Bland annat kommer landstingets palliativa vård (landstingets vård i hemmet i livets slutskede) och primärvården i övrigt att ha nytta av dessa bilar. Även rehab, habiliteringen och tandvården behöver bilar. Vi hoppas och tror att det i slutändan ska gå jämt upp, säger hon.

Om det ändå skulle visa sig att landstinget har för många bilar vid nyår kommer de överflödiga bilarna att föras över till landstingets bilpooler, som finns i Mora, Falun, Avesta, Borlänge och Ludvika.

– Och jag ansvarar även för den verksamheten. Därför kommer det administrativa arbetet för det att bli smidigt, säger Annelie Persson.