Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Överbelåning - en fara

I takt med att villapriserna i Dalarna stiger ökar förstås också taxeringsvärdena - i vårt län mest i landet. Ökningen är närmare 20 procent på ett år (nästan 30 procent i Vansbro!) visar nya siffror som SR Dalarna redovisade i går.

Det är väl bra?

Ja, det är en indikation på ökande ekonomisk aktivitet i Dalarna och säger mycket om den brist på bostäder i Dalarna som vi skrev om på ledarsidan i går. Men utvecklingen inger också farhågor.

Inkomsterna hänger inte med i prisrallyt. Unga människor som etablerar sig på jobb- och bostadsmarknaden måste lägga en allt högre andel av sin inkomst på att bo.

I Stockholm amorterar mindre än hälften av dem som köper ny bostad på sina lån. Utgiften för räntan är allt de vill betala eller ett tak för vad de klarar ekonomiskt. Amorteringsfria lån finns i Dalarna också.

Synen på skulder, lån och sparande har förändrats kraftigt på en generation - Göran Perssons devis "Den som är satt i skuld är icke fri" klingar för döva öron.

Åtta av tio svenskar har inte en enda sparad krona om sparandet i den egna bostaden räknas bort. En tredjedel uppger att de inte skulle klara det boende de har i dag om de drabbades av en kostnadsökning eller inkomstsänkning på 2 000 kronor i månaden.

Så kallade snabblån, ibland beviljade genom SMS, växer årligen med 1,5 miljarder kronor. Många ungdomar förstår inte ens innebörden av begreppet "kredit". Snabblåneärendena hos kronofogden ökade första halvåret med 70 procent. Medborgarna i länder som Italien och Irland, sparar mycket mer för framtiden, än svenskarna gör.

För låga räntor är också ett farligt samhällsproblem på sikt. Trots att vänstern ivrigt pläderar för räntesänkningar från dagens rekordlåga nivåer, är det bara de som äger reala tillgångar som tjänar på skenande inflation. En tillväxt som drivs framåt av ökad skuldsättning för hushåll och företag är inte hållbar; exemplen från USA, Irland och Spanien förskräcker.

I går hade riksbankschefen Stefan Ingves en amper debattartikel i SvD där han försvarade inflationsmålet som infördes under 1990-talskrisen och varnade för riskerna med låg ränta. Han varnade för räntehöjningar om inte "andra verktyg" kommer på plats. Ingves efterlyser kanske högre kontantinsatser vid bostadsköp och skärpta regler för amorteringsfria lån.

Ingves oro är befogad.