Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Över 400 nyanlända har bosatt sig i Avesta i år

Att många som fått uppehållstillstånd väljer att bo i Avesta är positivt tycker kommunalrådet. Däremot är han kritisk till fördelningen av asylsökande i länet.
– Migrationsverket lägger för stort ansvar på Hedemora och Avesta. De asylsökande borde vara mer rättvist fördelade i Dalarna, säger Lars Isacsson (S).

Annons

Att över 400 som fått uppehållstillstånd valt att bosätta sig i Avesta hittills i år har flera orsaker, enligt kommunstyrelsens ordförande Lars Isacsson. Eftersom kommunen också har en stor andel asylsökande blir det naturligt att många bosätter sig där när de fått uppehållstillstånd.

– Vi har en stor inflyttning överlag som inte bara beror på invandring och det ser vi som ett kvitto på att vi har bra skolor, bra kommunal service och ett attraktivt geografiskt läge, säger han.

LÄS MER: LEDARE Nu får det vara slut på den skeva asylmottagningen

Att kommunen skulle ha många lediga bostäder stämmer inte, enligt Isacsson. I stället är det ett och ett halvt års väntetid i den kommunala bostadskön och ett halvårs kötid i den privata.

– Kommunen måste bygga nytt och vi hoppas i dagarna också kunna skriva avtal med externa bostadsbyggare.

De många nya invånarna har i stället trängt ihop sig med släktingar och vänner, en annan av orsakerna till att många väljer Avesta.

– Så var det ju när 1,2 miljoner svenskar emigrerade till USA också. Man söker sig dit man känner folk och där man kan prata sitt språk, säger Lars Isacsson.

Även om han är glad över att Avesta hör till de kommunerna i Sverige där befolkningen ökat mest de senaste åren så sticker Isacsson inte under stol med att kommunen står inför stora utmaningar. 410 är just nu inskrivna i sfi (svenska för invandrare). Den första oktober börjar ytterligare 83 personer.

– Det gäller att lära ut svenska snabbt och sedan få ut folk på arbetsmarknaden. Lyckas vi med det så kan vi stå som de stora vinnarna i längden. Då kommer de inflyttade att bli en stor tillgång i samhället.

– Men jag förstår inte varför vi är den enda kommunen i länet som vill ha svenska för akademiker, fortsätter Isacsson.

Den aviserade höjningen av stadsbidragen från 80 000 till 120 000 per person under etableringstiden känns bra, tycker Isacsson. Det kommer att täcka hela skolkostnaden i grundskola och gymnasium i stället för 70 procent som det är nu.

Hur ser Avestaborna på den stora andelen inflyttade med utländsk bakgrund?

– De är förstås splittrade som på de flesta ställen, men Avesta har en lång historia av invandring och därför är många förstående. Man kanske har en morfar som kom från Finland på 50-talet eller känner någon som kommit hit från Österrike, Irak eller forna Jugoslavien.

Lars Isacsson är dock själv kritisk till hur Migrationsverket fördelar andelen asylsökande i länet, något som kommunerna inte kan påverka.

– Vi och Hedemora får ta alltför stort ansvar. Migrationsverket borde fördela mer rättvist. Verket borde ha egna boenden och inte bara förlita sig på upphandling.

Annons