Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Över 20 brandmanstjänster hotas i Falun

Över 20 brandmanstjänster hotas i Falun. En katastrof- så beskriver Daniel Fogd kårchef i Enviken sparkraven på Räddningstjänsten DalaMitt.
Neddragningarna kan öka tiden för styrkeuppbyggnad med upp till 20 minuter.
– Jag tror inte politikerna har förstått hur viktiga deltidsbrandmännen är, säger Fogd.

Inom Falukommun finns fyra deltidsbrandstationer och en heltidsbrandstation. Kravet på räddningstjänsten DalaMitt att skära kostnaderna med fyra miljoner påverkar i första hand deltidsstationerna. Det sparpaket som är mest sannolikt skulle innebära en halvering av arbetskraften på brandstationerna i Grycksbo, Bjursås och Enviken; över 20 brandmanstjänster försvinner. Standardstyrkan blir ett brandbefäl och två brandmän per halvtidsstation.

– Det är en katastrof. Fyra miljoner låter kanske mycket, men delat på fyra kommuner är det en liten kostnad att betala för invånarnas säkerhet. Deltidsbrandmännen är avgörande för vår verksamhet. Jag undrar om politikerna inser vilka konsekvenser som väntar om de här förslagen blir verklighet, säger Daniel Fogd kårchef i Enviken.

För att kunna rök- eller kemdyka krävs en styrka på fyra brandmän. Sparpaketet skulle innebära att ingen av deltidsstationerna har den bemanningen. De måste då invänta förstärkning från närliggande brandstationer.

– I ett sådant scenario kan vi behöva vänta upp till 20 minuter. Då finns det inte mycket kvar att rädda. Vem ska rycka ut om fler olyckor sker parallellt kan man ju undra. Stämningen på stationen är totalt nere. Vi förstår inte hur det här är tänkt att fungera, säger Daniel Fogd.

Brandstationen i Grycksbo hotas förutom en neddragning av antal brandmän även av nedläggning. Brandmännen i Grycksbo är anställda av pappersbruket, som i sin tur har avtal med Räddningstjänsten DalaMitt.

– Vi vet inte om stationen blir kvar eller om bemanningen ska minska, och i så fall med hur många. Jag har jobbat här i 30 år och det har länge varit tal om neddragningar. Men om det här sparpaketet godkänns är vi nere på nivåer som jag aldrig varit med om, säger Ove Nilsson kårchef i Grycksbo.