Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oväntade fynd i marken under sanering

Saneringen vid gasverkstomten vid Södra skolan i Falun är i full gång och man har gjort två oväntade fynd, en gammal tjärcistern i betong vid kanten till Myntgatan och resterna från ett glasbruk.

– Glasbruket låg för 125 år sedan ungefär där Elsborgskyrkan finns i dag men man har tippat resterna från rivningen här på glasverkstomten, säger projektledaren Berndt Lindström.

Ett annat fynd är en nedgrävd betongcistern.

– Det var tur att vi hittade den nu för hålet ovanpå cisternen var täckt med murknande träplankor och hade oturen varit framme så kunde någon ha ramlat ned i cisternen, berättar Berndt Lindström som berättar att man måste gräva ut på trottoaren efter Myntgatan för att kunna ta bort tjärcisternen.

Det luktar påtagligt från tjäran.

– Annars hittar vi det vi förväntar oss. Gasverkstomten är så noga undersökt. Men vi har på några platser grävt oss hela 4,5 meter ned, vi trodde på maximalt tre meter, konstaterar projektledaren.

Jobbet har varit i gång i en månad och marken från södra skolan efter Myntgatan är åtgärdad och så kommer man att fortsätta. Först gräver man bort förorenade massor, täcker botten med en markduk så att framtida generationer vet hur djupt man sanerat. Därefter fyller man på med rena massor från Maserfrakts täkt vid Tallen.

– Fram till sent i höst kommer vi att hålla på. Planteringarna och återställningen sker nästa år, berättar projektledaren.

De mindre förorenade massorna deponeras på Varggårdstippen på Ingarvet i Falun och de värsta föroreningarna placeras i en avfallsanläggning i Forsbacka.

Kommunen bedömer att föroreningshalterna kommer att minska med mellan 10 och tusen gånger. Blyföroreningarna kommer att minska från 30 till 10 ton, arseniken från sex till tre ton och PAH-föroreningarna från 10 ton till 300 kilo.