
Oväntade fynd i marken under sanering

Saneringen vid gasverkstomten vid Södra skolan i Falun är i full gång och man har gjort två oväntade fynd, en gammal tjärcistern i betong vid kanten till Myntgatan och resterna från ett glasbruk.
– Glasbruket låg för 125 år sedan ungefär där Elsborgskyrkan finns i dag men man har tippat resterna från rivningen här på glasverkstomten, säger projektledaren Berndt Lindström.
Ett annat fynd är en nedgrävd betongcistern.
– Det var tur att vi hittade den nu för hålet ovanpå cisternen var täckt med murknande träplankor och hade oturen varit framme så kunde någon ha ramlat ned i cisternen, berättar Berndt Lindström som berättar att man måste gräva ut på trottoaren efter Myntgatan för att kunna ta bort tjärcisternen.
Det luktar påtagligt från tjäran.
– Annars hittar vi det vi förväntar oss. Gasverkstomten är så noga undersökt. Men vi har på några platser grävt oss hela 4,5 meter ned, vi trodde på maximalt tre meter, konstaterar projektledaren.
Jobbet har varit i gång i en månad och marken från södra skolan efter Myntgatan är åtgärdad och så kommer man att fortsätta. Först gräver man bort förorenade massor, täcker botten med en markduk så att framtida generationer vet hur djupt man sanerat. Därefter fyller man på med rena massor från Maserfrakts täkt vid Tallen.
– Fram till sent i höst kommer vi att hålla på. Planteringarna och återställningen sker nästa år, berättar projektledaren.
De mindre förorenade massorna deponeras på Varggårdstippen på Ingarvet i Falun och de värsta föroreningarna placeras i en avfallsanläggning i Forsbacka.
Kommunen bedömer att föroreningshalterna kommer att minska med mellan 10 och tusen gånger. Blyföroreningarna kommer att minska från 30 till 10 ton, arseniken från sex till tre ton och PAH-föroreningarna från 10 ton till 300 kilo.
-
Både BB och skola
Svavelkokeri fanns på tomten innan Falu gasverk byggdes 1915-1916. Gasverkets byggnader revs 1954.
I dag finns det inga som helst byggnadslämningar efter dessa verksamheter men väl föroreningar i marken.
Intill gasverket byggdes Bergslagets husmoderskola 1915. Det blev barnbördshus, BB, som var igång till 1950. Byggnaden blev sedermera mellanstadiedel i Södra skolan fram till 1984. Södra skolans norra länga byggdes 1963, delvis på gasverkstomten och ovanpå gamla svavelkokeriets plats. En tillbyggnad gjordes 1985-1986.
I marken har man hittat mycket höga halter av bly, arsenik och svavel och förhöjda cyanid- och PAH-halter.
Saneringen beräknades först kosta 60 miljoner kronor, men efter upphandlingen - som vanns av Ekologisk Technologi - visade det sig att saneringen blir 20 miljoner kronor billigare. Det är Naturvårdsverket som står för den största delen av saneringskostnaderna, medan Falu kommun står för en mindre.