Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oväntad upplösning i Nessers sista om Barbarotti

Håkan Nesser roar sig i sin femte och sista roman om kriminalinspektör Gunnar Barbarotti i Kymlinge. Detta trots att sorg är bokens bärande tema och tragik präglar de mord den handlar om.

Titeln, Styckerskan från Lilla Burma, syftar på en kvinna som avtjänat elva år på Hinseberg, sedan hon erkänt att hon dödat sin man, styckat hans kropp och dumpat delarna i plastsäckar i skogen. Lilla Burma är den gård, där dramat utspelades.

De bitska sarkasmer Nesser är så bra på kommer den här gången till uttryck bland annat i hans gyckel med hätskheten mellan frånskilda makar, med pensionärers passioner för golf och utflykter hitan och ditan och med TV:s och Leif GW Perssons förtjusning i cold cases.

Ett sådant cold case handlar också romanen om. Barbarotti sätts som ensam utredare att sondera ett fem år gammalt försvinnande. Han har just återvänt till jobbet fullkomligt krossad sedan han en morgon funnit sin 47-åriga hustru död bredvid sig i sängen. Nu tror han uppdraget är ren terapi tills hans chef tar honom ur den villfarelsen.

Den försvunne var Styckerskans sambo och bokens kriminalgåta går ut på att sammankoppla försvinnandet med det mord hon många år tidigare fälldes för.

Nesser sätter fingret på hur tragiken klipper till mitt i vardagen och hur människan i sin förtvivlan söker hjälp hos självaste Vår Herre. Barbarottis trevare mot höjderna beskrivs med ett leende, men nu är humorn mild.

Det finns mycket ömhet i boken. Inte minst i beskrivningen av Styckerskans förhållande till sin son, tolv år när fadern slås ihjäl. Värnlös, så upplever modern denne stumme pojke som lever i skräckskuggan från fadern.

Håkan Nessers kriminalromaner tillhör skönlitteraturen. I boken om Styckerskan tar han upp brott och skuld och straff och antyder ett Systerskap, där kvinnor sätter stopp för mäns våld. Det hindrar inte att han i bästa deckarstil lägger ut falska ledtrådar och i slutändan drar till med en oväntad upplösning.

Inger Dahlman