Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ovanligt rovdjur synligt i Dalarna

Järven, ett av våra allra skyggaste rovdjur, har blivit allt mer synlig i skogarna runt Borlänge.
– Det kan vara en följd av den ökade vargspridningen, säger Lena Berg vid Länsstyrelsens naturvårdsenhet.

At få se en järv i skog och mark är få förunnat då detta rovdjur är såväl skyggt och få till antalet som framför allt lever i fjällvärlden. Men på senare år har järven varit synligt även i skogslandskapen sydligare trakter.

Ett sådant område är exempelvis Gyllbergen varifrån man på senare år fått in flera järvrapporter. De senaste för bara några dagar sedan då spår av järv setts längs skidspåren i området.

– Det finns stationära järvar i Gyllbergen. Det pekar de rapporter vi fått in under de senaste åren på, säger Lena Berg vid Länsstyrelsens naturvårdsenhet.

Exakt hur många järvar som kan vara i rörelse i skogarna i och runt Gyllbergen vågar hon inte sia om.

– Nej, järven är ett mycket rörligt djur och kan ta sig långa sträckor så antalet är osäkert. Men fler än en handlar det i alla fall om, tillägger hon.

Att järven nu ser ut att ha utökat sina revir även i skogslandskapen kan hänga samman med den allt större spridningen av varg. Detta då järven anses vara lite grann av vargens "städpatrull".

– Den tar exempelvis hand om kadaver efter de djur, t ex älg, som vargar slagit och visst kan det vara en anledning till att vi i dag allt oftare ser spår efter järv.

Även om järven är ett rovdjur så utgör den idag inget direkt problem.

– I Norge, där det finns mycket frigående får, är järven ett problem, men inte här. Här är det möjligen i renskötselområdet som järven kan orsaka skador. Därför bedrivs heller ingen allmän jakt på järv utan det får i förekommande speciella fall ske som skyddsjakt just där renskötseln finns, förklarar Lena Berg.