Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ovanligt med hot mot ensamkommande flyktingbarn

En bilist försökte köra över unga flyktingar i Älvdalen. Fallet är unikt – det visar den rundringning som DT har gjort till länets boenden för ensamkommande flyktingbarn.

Samtidigt vittnar många verksamheter om inkörningsproblem.

– Klart att det finns en oro, säger Yvonne Svensson, integrationssamordnare inför öppnandet av boendet i Malung-Sälen.

I december ska allt stå klart inför mottagandet av de första ensamkommande flyktingbarnen till Malung–Sälens kommun.

Tio platser ska beredas centralt i Malung.

Händelsen i Älvdalen den 3 september, där en billist försökt att köra på tre ensamkommande flyktingbarn vid Solglimten har fått stor uppmärksamhet.

Men den rundringning DT har gjort till samtliga boenden i länet för ensamkommande flyktingbarn visar också att det som inträffat i Älvdalen är unik.

Ingen av ansvariga vid de boenden tidningen har varit i kontakt med kan berätta om någon händelse i närheten av det som skedde i Älvdalen.

– Det finns inga som är negativa, vi har inte mött sådana reaktioner på de fyra år vi har hållit på, säger exempelvis Kjell Nordqvist, enhetschef på Kombo i Falun.

– Skamligt, men sådana problem har vi aldrig känt av, kommenterar Rolf Rönnberg, enhetschef på Bonvena i Hedemora.

– Beklämmande att man väljer att uttrycka känslor om ensamkommande barn genom att jaga dem med bil. Vi ser inga sådana tendenser i vårt område, förklarar Karl Annerberg, enhetschef för Röda Nästet i Brunnsvik utanför Ludvika.

Däremot förklarar många att när deras respektive verksamhet skull påbörjas möttes det av skepsis från lokalbefolkningen.

Annika Johansson, enhetschef för Hedegården i Avesta:

– Innan vi öppnade var det väldigt mycket diskussioner, men efteråt har vi inte alls känt av något motstånd mot verksamheten.

Nu står Malung-Sälens kommun näst på tur att öppna verksamhet för ensamkommande flyktingbarn.

– En del av att vi gör det är för att vi vill vara solidariska gentemot andra kommuner som redan tar emot, förklarar Yvonne Nilsson.

Samtidigt hoppas Yvonne Nilsson att man kan ta lärdom från de platser som redan har kommit i gång.

– Klart att det finns en oro. Men vi har hört oss för med andra kommuner och förhoppningsvis kanske vi kan dra nytta av att vara så pass sent ute som vi är, fortsätter Nilsson.

Information till medborgarna anser hon vara en av nycklarna till en så smidig integration som möjligt för de som anländer.

– Det är oerhört viktigt, men hittills känner vi inte av något motstånd. Samtidigt hör ju inte jag allt som sägs heller, kommenterar Malung-Sälens integrationssamordnare.