Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ovanligt åtal behandlat av Mora tingsrätt– Vi skrev aldrig på något hyreskontrakt

Ett före detta par som hävdar att de aldrig skrev på ett hyreskontrakt stod inför Mora tingsrätt i tisdags, åtalade för förnekande av underskrift.
– Ett jättekonstigt brott, jag har aldrig stött på det tidigare, var försvarsadvokaten Per Borgblads kommentar till åtalet.

Mannen och kvinnan som skulle vara sambos hyrde en bostad på Knaggnäsvägen i slutet på 2008. Den kvinnliga hyresvärden som tillsammans med sin bror äger bostaden uppger att de två hyresgästerna kom hem till henne och skrev på hyreskontraktet den 1 december 2008. Hyresgästerna nekar till detta. De förklarar att de var hem till kvinnan en gång och då visade hon upp ett gammalt hyreskontrakt och gick igenom en del punkter i detta. De lämnade sina namn och personnummer så att kvinnan skulle kunna ta kreditupplysningar på dem. Men de skrev inte på något kontrakt.

– Hon skulle återkomma med kontraktet, förklarade mannen. Sambon berättade att då de skulle separera på våren hade det fortfarande inte kommit något kontrakt.

– Jag talade om för henne att jag ville ha ett annat kontrakt. Det begärda nya kontraktet blev aldrig påskrivet. På hösten flyttade kvinnan från bostaden utan att göra någon formell uppsägning. Ägarna till bostaden har sedan krävt de två hyresgästerna på tre månaders hyra för uppsägningstiden, plus reparationer i lägenheten, totalt drygt 51 000 kronor.

Förhållandet mellan hyresvärdar och hyresgäster regleras av hyreslagen så det här tinget handlade inte om den tvisten.

Försvarsadvokaten Per Borgblad klargjorde att hyreslagen gäller oberoende av skrivna kontrakt så den åtalade mannen och kvinnan hade ingenting att vinna på att förneka att de skrivit på kontraktet.

– Att de nekar kan inte innebära någon fara i bevishänseende, hävdade Per Borgblad som var försvarsadvokat åt mannen och Fredrik Sandberg som försvarade kvinnan.

Statens kriminaltekniska laboratorium som tittat på kontraktet och namnpåskrifterna kan inte med all säkerhet säga att det är hyresgästerna som skrivit på kontraktet men resultatet av undersökningen talar i någon mån för att det är de två åtalade som satt sina namnunderskrifter på kontraktet. Åklagaren vill att de två ska dömas till böter. Fredrik Sandberg och Per Borgblad argumenterade för att de ska frikännas.

– Deras uppgifter är inte motbevisade, sa Borgblad. Han tyckte att det var ett jättekonstigt brott som han aldrig stött på tidigare.

– Inte hört talas om det, säger Leif Peterson som är statistiker på Brottsförebyggande rådet, Brå. Han letar i statistiken fem år bakåt i tiden och konstaterar att ingen dömts för förnekande av underskrift.

Hur det blir den här gången står klart den 22 oktober då domen meddelas.