Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ovanlig öringhybrid har fångats i Lima

I Lima finns fisken som egentligen inte finns. Ett exemplar finns nu också i Sälenakvariet, fångad i ett put-and-takevatten i Lima. Det är en hybrid av öring och fjällröding, som normalt inte ska kunna finnas, och den påminner om en makrill.

– Det är en ovanlig blandning, som knappast kan bli till normalt i naturen, då öring och fjällröding leker under olika betingelser. Man kan väl säga att det är en variant av tigeröring, säger Mikael Palm vid Sälenakvariet, som hyser ett exemplar av den ovanliga Limafisken.

Tigeröring, är en naturlig hybrid av öring och amerikansk bäckröding, som ibland kan leka tillsammans.

Andra hybrider som förekommer är till exempel bröding (fjällröding+bäckröding), splejk (bäckröding+kanadaröding) och laxing (lax+öring).

Den ovanliga fisken i Sälenakvariet är dock en blandning av öring och fjällröding, som inte leker tillsammans.

Röring kanske skulle vara ett passande namn, då den förmodligen är ett resultat av att någon rört till det med blandningen av rom och mjölke i någon fiskodling.

– Ja, man vet ju inte hur det annars gått till då öring och fjällröding fattat tycke för varandra, säger Mikael Palm.

Han menar att den här varianten av ädelfiskhybrid är en mycket intressant sportfisk.

– Det är säkert en rolig sportfisk med bra tryck i för put-and-takefiske. Dessutom har den ju hybrideffekten, som innebär att den också är snabbväxande och kanske blir 5-6 kilo på bara 4-5 år, säger Mikael Palm.

– Eftersom det är en hybrid är den också steril och den påverkar på så vis inte den naturligt vilda fisken, då den inte kan fortplanta sig, säger Mikael Palm.

Den ovanliga fisken ser inte ut varken som en öring eller röding i teckning och färger, snarare är den åt makrillhållet.

Sälenakvariet, som öppnades förra sommaren, specialiserar sig på att visa olika fiskarter som finns i trakten.