Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ovako strukturerar om - var tionde anställd berörs

Var tionde anställd, 300 personer berörs av ståltillverkaren Ovakos omstrukturering där anläggningen i Hällefors stängs och produktion flyttas till Smedjebacken. I Hofors minskar man skiftgången.

Stålkrisen fortsätter minst till 2018 då Ovako ska ha ställt om till ännu sämre tider.

Ovako planerar ett omstruktureringsprogram för att anpassa verksamheten till nuvarande och förväntade efterfrågan. Programmet berör 300 medarbetare.

Ovako ska spara och minska kostnaderna med 45 miljoner euro från 2018 då det nya sparprogrammet ska vara genomfört. Förhandlingar med lokala fackförbund inleds omgående.

- Vi verkar på en marknad som under de kommande tre åren förväntas ha låg tillväxt. Den europeiska produktionskapaciteten för komponentstål är anpassad efter 2007 års marknadstopp, vilket också återspeglas hos Ovako i form av överkapacitet. På lång sikt är det här en ohållbar situation. Vi har därför beslutat att agera nu i syfte att minska kostnaderna och skapa framtida uthållighet, säger Tom Erixon, vd och koncernchef på Ovako.

Smedjebacken men framför allt Boxholm blir vinnarna, om man nu kan tala om vinnare i detta sammanhang. Sommaren 2017 stänger man valsverket i Hällefors och Ovako flyttar nu gradvis produktionsvolymerna till andra Ovako-enheter, till bland annat Smedjebacken.

– Det är inget dåligt valsverk vi tvingas stänga i Hällefors, tvärtom och vi har försökt vara uthålliga länge men marknaden vänder inte som vi bedömt. Vi bedömer att vi kan leverera dessa produkter från valsverken i Smedjebacken och Boxholm. 150 anställda berörs i Hällefors och det är ett jättesvårt beslut i en så lityen ort, säger Tom Erixon som förklarar att Ovako till skillnad från andra stålindustrier inte plågas än av billigt Kinastål.

– Men det kommer säkert. Vi tänker leva vidare med egen produktutveckling och på egna meriter men det vill inte vända. Tvärtom, alla våra kunder inom energi-, gruv- olja och gas-, och anläggningsmaskiner har kommit med nya tuffa kvartalsrapporter. För oss går det inte längre och vi är tvungna att anpassa oss.

Kvar i Hällefors blir efterbehandlingen med svarvning och annan vidareförädling som i framtiden också kommer att omfatta vidareförädling av stål från Smedjebacken.

2016 stänger man produktions- och distributionsenheten i Forsbacka och flytta tillverkningsvolymerna till andra Ovako-enheter.

I Finland stänger Ovako distributionscentret i Turenki under 2016 och koncentrerar den finska distributionen i Finland till den nyligen förvärvade anläggningen i Tammerfors. Nedläggningen planeras vara klar under 2016.

I Hofors går Ovako ned från fyra till tre skift i stål- och valsverket den 1 december och tidigare har Ovako meddelat att man under detta kvartal går ned till treskift i Hofors rörverk.

Omstruktureringsprogrammet omfattar även fortsatt fokus på ständiga förbättringar inom produktion, administration och inköp i hela koncernen.

– Vi är naturligtvis oroade över de effekter som detta kommer att medföra för de samhällen som vi är verksamma i. Vi kommer att stötta våra medarbetare till att hitta nya jobb i möjligaste mån, säger Tom Erixon.

300 medarbetare berörs och en nettominskning med 250 i koncernen.

Ovakogruppen har 2925 anställda och omsatte 2014 862 miljoner euro. 2014 stängde Ovako tillverkningen i Mora och 20 anställda förlorade jobben och i Smedjebacken har ett skift dragits in tidigare i år.

Programmet genomförs under två år med full effekt från 2018. Omstruktureringskostnaden uppskattas till tio miljoner euro och därtill kommer investeringar på tio miljoner euro för att klara flytten av produktion från Hällefors.