Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ovako håller på med en återställare

Det tunga stålbadet är över för Ovako i Smedjebacken, efter att ägaren Triton gett klartecken till ett första steg i ett omfattande investeringsprogram.
Detta program kommer att återställa hela stål- och valsverk till toppskick och dessutom innebära en storsatsning på personalens kompetens.

Ovako Bar i Smedjebacken har efter finanskrisen 2008 genomlidit ett formidabelt stålbad.

Ovako har sin marknad i Nordeuropa, har euro som koncernvaluta och betalar löner och elräkningar i kronor. Trots det är det inga sura miner som möter tidningen, tvärtom.

Framtidsoptimismen har nog inte varit så stor på åratal.

Ägarna har gett klartecken till investeringar för att återställa Ovakos sargade och åldrande produktionsapparat till toppskick och den återlåtna personalen satsar man nu hårt på.

– Konkurrenterna har kanske bättre grejor men vi har kompetensen. Sedan ett par år tillbaka håller vi på att återställa personalens kompetens, för nu är vi nere i sådan bemanning att när någon går i pension eller slutar så märks effekten direkt, säger personalchef Jörgen Lindkvist.

Han fortsätter:

– Vi måste täcka dessa hål, det är inget man kan lära sig i skolbänken.

I åtta omgångar skickas personal från Smedjebacken till Tyskland för inspiration och utbildning hos Badishe Stalwerk. Ett tyskt stålkunnande som är ett föredöme i branschen, förstår vi.

– Det kanske inte är så många i Sverige som vet att vi liksom SSAB gått från att på 1990-talet vara en tillverkare av handelsstål till att vara en nischtillverkare. Handelsstålet står nu för 20 procent, resten har vi nischat in oss på. Vi har bara inte varit så bra på att tala om det. Hos oss är det nu pris före volym som är ledordet, berättar vd Rickard Qvarfort.

Han tillägger:

– Vi har konkurrens från tillverkare i Sydeuropa. Det som avgör affärerna är vår kvalitet, naturligtvis, men också avstånd och framför allt service. Dessbättre lever vi på en marknad där stålet inte utmanas av någon ny teknologi.

Man kanske inte tänker sig Ovako som ett miljö- och återvinningsföretag, men så är det. För här blir järnskrot till stål och resterna som fångas i rökgasfiltret skickas som pellets till Bolidens Rönnskärsverk, där bland annat zink återvinns.

Om man börjar syna de glada minerna i stålverket, som har en kapacitet på 500 000 årston och där det legeras 200 olika stålkvalitéer, så inleddes återställningen under sommaren med första delen i det nya rökgasfiltret som är kostnadsberäknat till 115 miljoner kronor.

– Det är en miljöinvestering, där vi höjer kapaciteten med 50 procent, reducerar stoftutsläppen med ytterligare 40 procent och reningen av dioxiner med 70 procent. Ett rökgasfilter ökar inte vår kapacitet men är en förutsättning för oss om vi ska finnas kvar när EU skärper miljökraven, säger Rickard Qvarfort.

Den som ska ro återställningsplanen i hamn är seniorkonsulten Kjell Nygren som är projektansvarig och som nu håller på att bygga upp en stab runt sig. Han har kört en månad nu och det har varit så bråttom att när han hängde på sig sina skyddskläder stod det Fundia på ryggen. Det är många herrans år sedan firman hette så.

– Jag bedömer att man i Smedjebacken under slutet av första kvartalet nästa år kommer att kunna se hur den nya rökgasanläggningen byggs ute på skrotgården, förklarar Nygren.

Nästa steg i återställningen är en modernisering av stränggjutningsanläggningen som har renoveringsbehov. Där hoppas Kjell Nygren att ägarna ger klartecken till investeringar så att man kan leverera ämnen i nya dimensioner till valsverken.