Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ovako flyttar från Mora - 20 jobb försvinner

/
  • – Vi har förstått att någonting skulle hända, säger Jan Sparr, fackklubbsordförande på Ovako i Mora.

Ovako som jobbar med förkromning av hydrauliska kolvstänger vill lägga ner fabriken i Mora och flytta tillverkningen till Hallstahammar och Holland. 20 personer förlorar jobbet då Ovako försvinner från Mora.

Annons

– Flytten från Mora är en del av Ovakos effektivitetsprogram, förklarar Victoria Karsberg på Ovakos informationsavdelning.

Koncernen som har tre stålverk, i Hofors, Smedjebacken och Imatra i Finland har också fem anläggningar för förkromning, varav en finns i Mora. Här har företaget varit verksamt sedan 1980.

– Vi är den minsta enheten, säger Jan Sparr som är metallklubbens ordförande på Ovako i Mora. IF Metall har 13 medlemmar som drabbas av att Ovako flyttar produktionen från Mora.

Jan Sparr berättar att de varit medvetna om att Ovakos förkromningsverksamhet inte gått så bra så personalen har varit beredd på att någonting skulle hända, dock inte att verksamheten skulle läggas ner helt.

Viktoria Karsberg förklarar att inga beslut om nedläggning har fattats ännu. Personalen har fått information om planerna och förhandlingar med facket ska inledas den 19 februari.

– Stämningen är inte bra, många har jobbat här i mer än 25 år, uppger Jan Sparr. Han tror att de ska få ett formellt beslut om nedläggningen inom den närmaste veckan.

– Nästan alla här har uppsägningstider på sex månader så det lär väl dröja framåt hösten, innan allt är klart, säger Jan Sparr.

Annons