Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ovädret över Fulufjället det värsta sedan istiden

Stora och Lilla Göljån steg snabbt, liksom Njupån, Klorån och Tangån. Vattenmassorna rev med sig jord, sten och träd. Gör-älven och Fuluälven förmådde inte svälja allt vatten från mindre tillflöden, broar sköljdes med och översvämningar drabbade bebyggelsen, framför allt i Sörsjön.

Det dröjde nästan en månad innan det stod klart vid SMHI (Statens meteorologiska och hydrologiska institut) att detta var bland det värsta som skett i vårt land, när det gäller stora regnmängder på kort tid och förödande erosion.

Hans Alexandersson, Anna Eklund och Haldo Vedin från institutet gav sig iväg till Fulufjället, för att på ort och ställe konstatera förödelsen och försöka utreda orsaken.

De kunde konstatera att vattenflödet, 307 kubikmeter per sekund vid Fulunäs är det högsta sedan mätningarna inleddes 1913.

Görälven var något lugnare, med 286 kbm/sek. Där stod sig rekordet från vårfloden 1959, då flödet uppmättes till 401 kbm/sekund i Ersbo.

Dygnet innan den 30-31augusti var flödet i de båda älvarna omkring 10 kbm/sekund.

Under sin vandring i Fulufjällsområdet kunde meteorologerna konstatera den omfattande förändring i terrängen som vattenmassorna orsakat.

Jordmassor, stora stenar och träd hade spolats nedströms, Fastnat i enorma brötar och tvingat bäckar och åar att söka sig nya vägar.

Intervjuer med människor som funnits i området under ovädersnatten bekräftade uppgifterna från regn- och blixtmätare.

De styrkte också SMHI:s siffror om hur lokalt ovädrets centrum varit. Det är koncenterat till ett område väster om linjen Sörsjön-Göljåns mynning. Mest regn föll runt Rösjöarna med närmare 300 mm. Storbron fick 137, Idre 107, Gördalen 101, Sälen 95 och Nornäs 82 millimeter nederbörd.

Även gränstrakterna i Norge drabbades, med 127 millimeter i Linnes. Liksom delar av Värmland och Härjedalen. Men inte alls i samma omfattning som Fulufjället.

Ovädret över norra Dalarna den 30-31 augusti bildades på samma sätt som de dödsbringande tornadooväder, som slår till på prärien i USA.

I en kraftmätning mellan varm luft från sydväst och kall luft från nordost möttes fronterna över Fulufjället, där den sydostliga luftströmmen tvingades uppåt och enorma krafter släpptes lösa.

Meteorologerna beräknar att 400 mm regn föll över Fulufjällets östra kam och konstaterar att det var bland de absolut värsta oväder som har inträffat i vårt land och något motsvarande har inte skett i Fulufjällsområdet efter den senaste istiden.

LARS-ERIK KLOCKAR