Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Outokumpu säljer den svenska delen

Över 1000 anställda i Dalarna kan få en ny arbetsgivare när ståljätten Outokumpu vill sälja verken i Långshyttan och Avesta.

EU godkänner inte Outokumpus köp av tyska ståljätten Thyssenkrupps rostfria del Inoxum. Outokumpu meddelar att man för att få igenom affären säljer de svenska enheterna i Avesta, Klosterverken i Långshyttan, Nyby och delar av försäljningsorganisationen.

EU-kommissionen kräver för att godkänna Outokumpus köp att Outokumpu avyttrar en del av de kombinerade verksamheterna i Inoxum och Outokumpu.

Efter diskussioner med EU-kommissionen föreslår Outokumpu avyttring av den svenska Stål- och valsverk i Avesta, enheten Nyby i Eskilstuna, Kloster i Långshyttan samt en del av sin europeiska säljorganisationen.

I den föreslagna åtgärden ingår även ytterligare kallvalsningskapacitet flyttas till i Avesta skriver Outokumpu i ett pressmeddelande.

Förslaget bygger på att något annat företag vill köpa den svenska ståltillverknings- och kallvalsningsverksamheten.

– Det är ett krav från Bryssel. Alternativet att stänga verksamheten finns inte, säger Outokumpus Sverigechef Jarmo Tonteri.

Vilka som skulle kunna tänkas ta över kan Jarmo Tonteri inte svara på. Stålbranschen är inne i ett tufft läge med minskad konsumtion och efterfrågan i Europa. Det är inte det bästa läget att sälja, enligt Jarmo Tonteri.

– Vi hade mycket hellre haft verksamheten kvar, men myndigheterna har sina regler.

EU-kommisionen förlänger nu granskningstiden av Outokumpu-Inoxumaffären till 16 novemnber

" EU-kommissionen förväntas snabbt börja marknadsundersökningar för att bilda sig en uppfattning om lämpligheten av den föreslagna åtgärden", skriver Outokumpu.

– Vi har föreslagit en betydande åtgärd till EU-kommissionen att ta itu med sina problem, och kommer nu att fortsätta vår konstruktiva dialog. Vi förblir fast beslutna att slutföra denna strategiska affär, säger Outokumpus vd Mika Seitovirta i en kommentar.

Degerfors nämns inte i försäljningaplanerna.