Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Outokumpu kan stanna i Sverige

Outokumpu kan komma att sälja ThyssenKrupps stål- och valsverk i Terni i Italien i stället för de svenska enheterna i Avesta, Långshyttan och Nyby som Outokumpu tidigare erbjudit som eftergift till EU.

EU-kommissionen har informerat Outokumpu att avyttringen av den svenska stål- och valsverken kanske inte är tillräcklig för ett godkännande av köpet av ThyssenKrupps rostfria del Inoxum.
Outokumpu lägger därför fram ett alternativt förslag till EU-kommissionen om att avyttra Ternienheten i Italien. I det alternativa förslaget ingår även välja europeiska servicecenter.
"Vi är övertygade om att vi hittar en lösning som gör att vi kan gå vidare med transaktionen. Vi uppskattar att Inoxum transaktionen kommer att leda till årliga besparingar på cirka 200 miljoner euro trots detta förslag", säger Mika Seitovirta, Outokumpus koncernchef.
– Om EU accepterar Terniförsäljningen blir det ingen förändring för Avesta och Sverige. Vi tänker inte avyttra båpda delarna, försäkrar Saara Tahvanainen på Outokumpus informationsavdelning.

Kommer ni under EUs gräns på en högsta marknadsandel på 40 procent kallvalsat med en försäljning av den Italienska delen?
– ja det bedömer vi, Terni har i dag en kapacitet på 500 000 ton och Sverige 200 000 ton.
EU-kommissionen väntas nu snabbt börja en marknadsundersökning för att bilda sig en uppfattning om lämpligheten i det nya alternativa förslaget.
EU:s översyn förväntas fortsätta till den 16 november 2012. Outokumpu vidhåller sitt mål att slutföra transaktionen före slutet av 2012.
Osäkerheten i Sverige kommer alltså att fortsätta ytterligare en tid.
Outokumpus första frivilliga erbjudande var att sälja Avesta, Nyby och Kloster, en investering med ny kallvalsningskapacitet i Avesta samt bygget av en service- och säljorganisation. Det skulle innebära nytt bolag med sammanlagt 1300 anställda.
Terni blev 1994 en del i det som senare blev ThyssenKrupp. Terni hade i september 2010 2875 anställda.