Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Outokumpu beredd att sälja mer i Italien

Outokumpu är beredd att sälja mer av den italienska verksamheten i Terni än vad som behövs för att få EU:s godkännande för att blidka Italiens regering och rasande italienska fackföreningar.

Först erbjöd sig Outokumpu att sälja de svenska enheterna Avesta, Kloster och Nyby för att få ett godkännande av EU:s konkurrensmyndighet för köpet av ThyssenKrupps rostfria del Inoxum. En försäljning som möttes med visst gillande i Sverige.

Men EU krävde mer och då drog finska Outokumpu tillbaka planerna på att sälja Sverigedelarna och erbjöd EU att man skulle avyttra delar av den Italienska verksamheten i Terni.

De italienska facken rasade, Italiens regering uppvaktades liksom EU. Först var det blankt nej till att bli sålda och sedan har fack och myndigheter i stället krävt ännu mer eftergifter av Outokumpu.

Outokumpus vd Mika Seitovirta har hela den gångna veckan varit i Rom och diskuterat affären med ThyssenKrupp:

– Jag är glad att vi hade chansen att träffa berörda parter för att diskutera försäljningen av italienska Terni. Vi är fast beslutna att samarbeta med den italienska regeringen för att hitta den bästa möjliga lösningen, säger koncernchefen enligt Italienska medier

I Outokumpus erbjudande till EU att sälja Terni ingick först inte en glödnings- och en rördel men fack och politiker kräver att dessa delar blir kvar i Italien och Outokumpu är nu beredda att släppa hela anläggningen i Italien,

– Som vi sa 8 oktober så innehåller eftergiften till EU bara det som är nödvändigt för att möta eftergiftskraven. Vår eftergift exkluderade därför en produktionslinje för blankglödgning med en årlig kapacitet på 130 000 ton samt rörverksamheten, Tubificio di Terni. I diskussioner med italienska intressenter har vi nu också sagt att vi är villiga att överväga avyttring av Terni som en komplett enhet om det är nödvändigt. säger Sarah Tahvanainen, informationschef på Outokumpu som förklarar att eftersom processen med EU pågår så vill inte Outokumpu för dagen säga mer än så.

– Och när det gäller Avesta, Kloster och Nyby finns det inte något nytt att berätta.