Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Otjänligt vatten i Lindesnäs i Vansbro

Det är för närvarande otjänligt dricksvatten i Lindesnäs söder om Vansbro.
Hushållen uppmanas att koka vattnet.

Annons

Under torsdagen gick Dala Vatten och Avfall ut och informerade om att vattnet i Lindesnäs söder om Nås i Vansbro kommun är otjänligt.

Det är i nuläget oklart vad som har hänt, men det kan dröja minst en vecka innan vattnet är drickbart igen.

– Vi har fått koliforma bakterier. De är vanligt förekommande, men i för höga halter är den inte trevlig. Man kan få magsjukeliknande symptom, säger Roger Lundkvist, produktionschef på Dala vatten och Avfall till TT.

Ortsbor uppmanas att kokta vattnet.

Nivåerna är relativt låga men ligger över gränsvärdet. Ingen har insjuknat av vattnet som med största sannolikhet har utsatts av vatteninträngning från mark kring de grävda brunnarna.

– Vi förser boende med vatten från tankvagnar och klorerar brunnar och ledningsnät och under nästa vecka tas nya prover för att se om åtgärderna har avsedd effekt, säger Roger Lundkvist.

Det finns även dricksvatten att hämta vid Folkets Hus från kl 12:00 på torsdagen. Ta med egna dunkar att fylla. Här kan du läsa mer om hur du kokar vattnet.

Vattnet kan trots bakterierna användas till både mat och dryck om det kokas först.

I Lindesnäs bor ett 50-tal personer.