Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Otaliga är de underbara silversmycken som lämnat hans verkstad – Minnesord över Horst Hanke

Silversmeden Horst Hanke, Äppelbo, har lämnat oss den 29 april.

När jag läste att Horst Hanke gått bort kände jag vemod. Runt min hals bär jag en silverpropeller som Horst gjort som ett minne åt mej.

Jag lärde känna Horst under början av 2000-talet, då han var verksam som silversmed i Äppelbo. Horst hade ett förflutet som maskinchef på Gotlandsrederiet Volos fartyg Dalhem och Othem. Eftersom också jag hade erfarenhet av maskinrum till sjöss, fick jag propellern som en gåva av honom.

Vid ett tillfälle hörde jag Horst berätta den osannolika historien hur han rymde från en Östtysk fiskebåt i Slite 1952. Att han klarade livhanken är det många som är glada över. Otaliga är de underbara silversmycken som lämnat hans verkstad under åren. Smycken för det kungliga hovet och bestick till svenska kocklandslaget under flera år bland annat.

Förutom den lilla propellern åt mej gjorde Horst Hanke också en namnskylt för att pryda en gitarr som skulle bli en gåva till turistkyrkan i Puerto de la Cruz.

Från 1995 och tio år framåt hade jag och min fru åkt ned till turistkyrkan i samband med semesterresor och vid ett sådant tillfälle skulle vi resa tidigt följande morgon, med gitarren i fråga. Vid hemkomsten till bostaden upptäckte jag till min förtvivlan att ett missförstånd uppstått om skyltens text. Jag ringde Horst. "Hur dags åker ni?” frågade han. "Klockan sju”, svarade jag. "Då står jag på er parkering klockan sex med en ny skylt”, sa Horst. Och det gjorde han.

Min lilla silverpropeller kommer att bli ännu värdefullare för mej nu när Horst Hanke är borta.

Ove Aronsson