Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Otäcka olyckor på MTB-tävlingen - Isabelle Söderberg till sjukhus

Inom loppet av en halvtimme fick man kalla på ambulans tre gånger efter krascher i Engelbrektsturen.
En av dem som skadade sig var elitcyklisten och falubon Isabelle Söderberg.
– Man får sig en tankeställare, säger hon.

Det inträffade flera krascher på mountainbikeloppet Engelbrektsturen, som gick av stapeln i Norberg i söndags.

Tävlingsledare Kikki Wallin, Norbergs CK, berättar att det var halt på banan på grund av det varma, torra vädret.

– Det är ju sådant som händer på mountainbiketävlingar. Någon talade om "dammhalka" eftersom det var så torrt, och när det är så varmt så kanske inte hjärnan kan fatta beslut lika snabbt heller.

Två herråkare skadade sig.

– En fick ett styre i ljumsken så att kroppspulsådern gick av. Det var nära ögat, men lyckligtvis var det många privatpersoner och funktionärer på plats.

På Engelbrektsturens Facebooksida har den skadade mannens fru skrivit att han nu vårdas på intensivavdelningen på Västerås sjukhus. Mannen ska ha tävlat i H40-klassen för SMACK, Sigtuna, Märsta, Arlanda CK.

– Läget ska vara stabilt, säger Kikki Wallin.

En annan tävlande i herrelit, som tävlar för Värnamo CK men bor i Falun., kraschade också. Enligt uppgift ska hans skador främst vara ytliga, och mannen lämnade sjukhuset måndag eftermiddag.

En som gjorde sig betydligt värre illa var Isabelle Söderberg i damelit.

Isabelle Söderberg, som kör för Team Ormsalva och numera bor i Falun, är ett stort namn inom framförallt landsvägscykling.

När hon kraschade ska hela damelit enligt uppgift ha stannat upp, och sedan gjort en informell omstart.

– Alla stannade tills funktionärerna kom. Åkarna är väldigt solidariska, säger Wallin om kamratligheten och medmänskligheten i samband med krascherna.

Isabelle Söderberg ådrog sig frakturer på flera ryggkotor, ett revben samt fick en rejäl smäll på axeln. Hon fick lämna sjukhuset på måndag eftermiddag, och säger såhär om kraschen:

– Herrelit hade precis passerat när vi kom in i ett knixigt parti. Jag tror att de hade lagt ut makadam i kurvorna och där släppte mitt framhjul i farten.

Isabelle slog i samma veva i styret i ett trä, vilket gjorde att hon inte kunda parera när hon tappade väggreppet. Hon hamnade i diket.

Isabelle Söderberg har tidigare stelopererats i ryggen i samband med kotfrakturer. För tre år sedan råkade hon ut för en krasch, som hon aldrig riktigt kom tillbaka från. Numera är hon förbundskapten för damjuniorerna i landsvägscykling och kör MTB för att hålla igång cyklingen i någon mån.

– Mountainbiken har varit räddningen i det hela, jag har kunnat lägga det på en bra nivå. Men när det här händer får man ytterligare en tankeställare. Det känns inte alls bra, säger Söderberg.

LÄS ÄVEN Landsvägsproffset krämade ur på gruslängorna- tog hem Engelbrektsturen