Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Östberg: "Förstår Helena"

Först Linnea Gustafsson, nu Helena Jansson.
– Risken är att de säger ja till för mycket än för lite, säger förbundskaptenen Anneli Östberg.

När Anneli Östberg presenterade truppen till EM i Falun/Mora i maj berättade hon att Linnea Gustafsson, VM-guldmedaljör i sprint 2011, drabbats av utmattningssyndrom.

Gustafsson kom sedan heller inte till start i säsongens stora mål, VM i Schweiz.

Nu är det Helena Jansson, också hon VM-guldmedaljör från 2011, i medeldistans, som har valt att ta en time-out.

– Det är inte så konstigt med tanke på hennes säsong. Det var full satsning i vintras, sedan blev hon skadad i EM och fick en förkylning till VM. Sådana saker, att inte kunna tävla, tar också på krafterna, så jag har full förståelse för att Helena är trött, säger Anneli Östberg.

Hur ser ni till att era löpare inte går över gränsen?

– Alla våra löpare har en i Håkan Carlsson eller mig en huvudansvarig. Sedan har de andra coacher också. Det gäller att titta över helheten och kolla vad som är smartast. Men det handlar om otroligt kloka personer som ofta har svaret inom sig.

Finns inte risken att de pressar sig för hårt?

– Risken finns alltid. Det är ju snarare det än att de struntar i saker och ting. Risken är att de säger ja till för mycket än för lite. Men vi har en tes som säger att vi tar hälsa före prestation.