Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oslagbara dubbelveteraner går i pension

Thomas Nilsson och Sven Jakobsson började exakt samma dag på Asea 1962. Den 1 september blev Thomas pensionär och nu vid månadsskiftet gör Sven honom sällskap.

Innan de fyllde 65 år hade de 50 år (25 på Asea och 25 på ABB) bakom sig, vilket gör dem unika i företagets historia.

– Eftersom grundskolan numera är nioårig kommer ingen att slå vårt rekord, säger Thomas Nilsson.

Redan innan de klev in genom porten som nyanställda på Asea den 18 juli 1962, hade deras vägar hunnit korsats. Först i folkskolan där Thomas och Sven varit klasskamrater, sedan inför sina jobbansökningar på Asea.

På den tiden fanns ett obligatoriskt praktikprov för att få anställning på Asea och det klarade båda av, på samma dag förstås.

Men innanför grindarna skiljdes de åt. Thomas började på apparatavdelningen medan Sven blev anställd på transformatoravdelningen där han sedan blev kvar under alla år.

Han arbetade först som montör, men blev så småningom produktionsledare och supervisor, vilket medförde en hel del utlandsresor.

– Jag har bland annat jobbat i Brasilien, Indien och Kina, berättar Sven Jakobsson.

Det är tre länder som Thomas Nilsson också besökt, men det är bara en liten bråkdel av alla länder han hunnit se. Hösten 1970 började han på resemontörsavdelningen och det öppnade porten mot världen. Om han satt nålar i en jordglob för varje land han varit i skulle den ha förvandlats till en nåldyna.

Den allra första nålen placerades i Holland och när han förra året jobbade i Skottland för första gången sattes den 59:e och, förmodade han, sista nålen på plats.

– Jag trodde aldrig det skulle bli sextio länder innan pensionen, säger Thomas som gärna velat sätta en nål på Australien.

Men så dök möjligheten upp att åka, inte till Australien utan till Mongoliet och därmed nådde han 60-strecket. Resor till 60 länder, varav många besökts flera gånger, innebär förstås massor av minnen. Ett exempel är den allra första resan till Indien dit han åkte ensam och stannade i fyra månader.

– Jag flög och åkte tåg till platser som inte ens fanns med på kartan, men det gick bra det också.

Under vistelsen besökte han Taj Mahal som då inte hunnit bli en turistmagnet.

– Inträdet var gratis och på området fanns i stort sett bara hippies. En speciell upplevelse jag inte glömmer.

Kvar i minnet men av helt andra orsaker blev också stationeringen i Liberia. Där hamnade Thomas mitt i en revolution.

– Det är inte ofta jag varit rädd utomlands, men den gången var det otäckt.

Under den långa perioden som anställda fick de vid årsskiftet 1987/88 uppleva hur storföretaget Asea förvandlades till det ännu större ABB. Även om Thomas och Sven har mycket gemensamt skiljer sig deras syn på sammanslagningen.

– Synd. Det blev sämre, mer opersonligt, tycker Thomas medan Sven har en annan åsikt.

– För mig betydde det inget. Jag har trivts lika bra oavsett om företaget hetat Asea eller ABB. Jag har dessutom jobbat fackligt, först inom Metall och sedan för Ledarna, och har hela tiden haft en bra relation med företagsledningen.

Formellt blir båda pensionärer nu vid månadsskiftet när Sven gör Thomas sällskap, men de klipper därmed inte förbindelsen med ABB. Sven ska först avsluta ett projekt i Norge medan Thomas funderar på att fortsätta som konsult.

Båda blir dock oslagbara som dubbelveteraner med sina 50 anställningsår innan de fyllde 65 år.

– Närmast kommer Lars-Ove Eriksson som också var klasskamrat i folkskolan. När han blev 65 år hade han varit anställd i bara 49 år och åtta månader, säger Thomas Nilsson med illa dold förtjusning.