Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oskötta rondeller vid riksväg 70 kritiseras

Projekt Vackert Rättvik har inte levt upp till namnet. Många rättvikare reagerar på förbuskning och allmän förfulning av centrummiljön.
– Vi ska ta tag i det där, lovar Kjell Wikström vid samhällsbyggnadskontoret.

En annan röst från allmänheten menar att något borde göras åt rondellerna. Som det ser ut nu är de inte vackra. Någon form av plantering eller annan utsmyckning vore på sin plats.

För ett par veckor sedan (8/9) kunde läsas i FK att det låg pengabrist bakom ovårdade rondeller i Falutrakten. Faktum är att det är samma situation i Rättvik.

– Vi har dåligt med pengar, men nu har vi fått extra pengar för skötseln av grönytor, meddelar kommunarkitekt Birgitta Johansson. Hoppas det blir bättre standard framöver.

Hon berättar att osmyckade rondeller hänger kvar sedan projekt Vackert Rättvik drog i gång för tiotalet år sedan.

– Målet med Vackert Rättvik var att cirkulationsplatserna inte skulle utsmyckas. Det var en grundprincip, säger Birgitta Johansson.

I stället skulle Rättvik upplevas på ett annat sätt. I stället skulle landskapsbilden med vatten och vegetation lyftas fram. Alltså ingen utsmyckning i rondeller.

Kjell Wikström fokuserar i dagsläget i första hand på den allmänna förbuskningen.

– Vi ska röja och snygga till.

Han menar att det är hög tid att leva upp till namnet Vackert Rättvik. Det finns pengar avsatt i budget för ändamålet. Förbuskningen mellan reningsverket och Enån är omfattande och den breda betongrabatten mellan OK/Q8 och pizzerian ser bedrövlig ut.

– Vi ska ta itu med det. Kanske redan i höst eller framåt vårkanten.