Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Osäkert läge för industrin

Läget inom industrin är osäkert.
Men någon varselvåg har hittills inte dragit fram.
– Det är för tidigt att tala om någon trend, säger Lars Halvarsson, IF Metall Dalarna.

I augusti var det lugnt - men under september kom en del varsel inom industrin.

I Borlänge har SSAB aviserat en neddragning med 200 jobb, konsultföretaget BIS Production Parter lägger ned kontoret med tio anställda och verkstadsföretaget BSM säger upp 17 personer.

Men någon varselvåg handlar det inte om enligt IF Metall.

– Det är för tidigt att säga att det är någon trend på väg, säger Lars Halvarsson, ordförande för IF Metall Dalarna.

Han beskriver läget inom industrin som osäkert.

– Att det kommer fler varsel kan vi inte säga än. Men om SSAB drar ned så finns det en risk att deras underleverantörer och närliggande företag följer efter, även om vi inte sett det än. Samtidigt finns det andra företag som går bra. Så det är åt båda håll, säger Lars Halvarsson.

– Men när det blir ett så stort varsel som på SSAB ska det till många småföretag som går bra, för att kompensera det.

Lars Halvarsson menar att läget är svårbedömt.

– Många företag exporterar och så länge det är osäkert i Europa så påverkar det oss. Samtidigt så finns det pengar någonstans. Förr eller senare kommer man på att man behöver investera. Det kommer inte att ta slut på industrin bara för att det är osäkert just nu.

SSAB vill diskutera arbetstidsförkortning, och på riksnivå talas om ett "krisavtal" liknande det som arbetsgivare och fack tecknade vid krisen för en del år sedan.

– Det pågår en utredning om att lägga fram ett förslag där staten, arbetsgivare och fack gör ett trepartsavtal. Staten tittar på förutsättningarna. Jag tror att det krävs att det ska vara ett trepartssamarbete för att det ska fungera. Att staten, arbetsgivare och facken kommer överens, säger Lars Halvarsson.

Han menar att det centralt ska fattas ett beslut om när läget är att betrakta som kris.

– Man ska inte kunna bestämma det på ett företag. Beslut ska tas centralt och alla tre ska vara överens. När den förra krisen kom var det tydligt och alla var överens om det. Krisen kanske inte kommer så snabbt nästa gång och det kan vara mer tveksamt om när vi är i kris.