Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

OS-silvret är inget skäl att gulla med Pia Sundhages vurm för kommunism

Hade förbundskaptenen Pia Sundhage uttryckt sympatier för IS eller nazismen hade hon inte ens fått träna ett knattelag, konstaterar DT:s Padma Schrewelius.

Den hyllade tränaren för damlandslaget i fotboll, Pia Sundhage, sjöng sin version av Bob Dylans The times they are a-changin’ i Kungsträdgården efter de svenska fotbollsdamernas historiska OS-silver.

Den börjar:

Come gather ’round people wherever you roam

And admit that the waters around you have grown

And accept it that soon you’ll be drenched to the bone.

(Kom samlas alla människor vartän ni strövar

Och medge att vattnet omkring er har stigit

Och acceptera att snart kommer ni att drunkna däri.)

På andra sidan världen, i världens mest slutna land, är risken att bli dränkt inte bara en klatschig sångrad.

Det är verkligheten för spädbarn vars egna mödrar kan tvingas dränka dem.

Nordkorea är en kommunistdiktatur där diktatorn Kim Il Sungs ättlingar har fått fortsätta sitt skräckvälde i decennier.

Det är landet där tiderna allt annat än förändras.

Att Pia Sundhage har kommunistiska sympatier har varit välkänt sedan länge. Det är lätt att avfärda sådana med gamla ungdomssynder.

Man kan anta att hon nog inte sympatiserar med de fasansfulla dåd som skedde under 1900-talets mest omfattande folkmord som Mao utförde, där upp till 70 miljoner människor dog.

Och knappast heller med den terror som hela befolkningar lever under i kommunismens namn än idag, där Kim Jong-uns Nordkorea helt klart står ut som hela världens värsta diktatur.

Men för bara två år sedan uttryckte Sundhage till Aftonbladet att Nordkorea var hennes drömlandslag att träna.

Hon hade själv fått en unik möjlighet att besöka det slutna landet och tyckte att det var ordning och reda i fotbollsträningen och trodde att Nordkorea skulle kunna frambringa ett riktigt, riktigt bra landslag.

Att så förbehållslöst uttrycka sin beundran är anmärkningsvärt.

Så sent som 2013 var Sundhage med när det diktaturförespråkande Kommunistiska Partiet höll ett evenemang efter vilket hon beskrevs ha hållit tal med politisk skärpa och humor.

Denna skärpa till trots hävdade Sundhage att hon inte visste så mycket om Nordkorea när hon undvek de ifrågasättanden som följde på hennes uttalanden om att vilja träna Nordkoreas landslag.

Sundhages blindhet, för de otaliga rapporter och den kritik som FN riktat gång på gång riktat mot landet, var påfallande.

De kommunistiska sympatierna förminskar inte Sundhages fotbollsmeriter. Hon har uppenbart bevisat att hennes träningsmetoder leder till framgång och Sverige har all anledning att hylla de svenska damfotbollspelarna och även Sundhage för detta.

Men även en framgångsrik person som är lyckad och uppskattad på många sätt kan ha vissa åsikter som är förkastliga; så komplex är människans natur.

Bör Sundhage hållas till svars för sin politiska hållning? Hon är trots allt en fotbollstränare och inte politiker, kan man tycka.

Men en offentlig person bär ändå alltid ansvaret för de åsikter hon uttrycker, och Sundhage delar gärna med sig av sina.

Kommunalrådet Leif Lindström (V) i Borlänge brukar vara noga med att markera avstånd till den diktaturkramande extremvänstern.

Lindström kanske inte vet var på den politiska skalan Sundhage hör hemma och det är kanske så hans beskrivning på Facebook av Sundhage som "en drömgäst på Vänsterhörnet" ska förstås?

Problemet i grund och botten är hur delar av samhället fortfarande gullar med kommunismen, som överallt där den praktiserats lett till förtryck, diktatur och i de värsta fallen folkmord.

Därför är det är värt notera att om Pia Sundhage istället uttryckt sympatier för andra totalitära ideologier, som nazismen eller IS, hade hon inte ens fått träna knattelaget.