Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

OS-aktuella seglare gav bra besked

Annons

Bra segling av alla OS-aktuella. Det beskedet fick förbundskapten Magnus Grävare efter det första OS-kvalet.

Under en vecka har Sveriges bästa seglare tävlat i bra internationellt motstånd utanför Borstahusen i Skåne. Tävlingarna har varit en första uttagning om de fem platser som Sverige hittills har i OS i Peking.

En som dominerade helt och hållet var Daniel Birgmark i finnjolle som spikade alla åtta seglingarna.

Birgmark är en av tio seglare som ingår i Sveriges Olympiska kommittés topp- och talangprogram. De övriga är OS-treorna Vendela Zachrisson/Therese Torgersson i 470 dam, Johan Molund/Niels Flohr, 470 herr, Fredrik Lööf/Anders Ekström, starbåt, Johan Wigforss och Rasmus Myrgren, båda laser samt Karin Söderström, laser radial.

På VM i år fixade de svenska seglarna fem OS-platser. Lööf/Ekström, åtta på VM, är nästan självskrivna trots att sjukdom hindrade dem från att ställa upp i Borstahusen.

Lika självskrivna är VM-femmorna Torgersson/Zachrisson som blev tvåa i Borstahusen där herrar och damer tävlade mot varandra.

Anton Dahlberg/Sebastian Östling vann i 470 medan OS-fyran Molund, nu i par med Flohr, tog en fjärdeplats. Trea blev veteranerna från OS 1988 Jonas Häggbom/Anders Liljeblad som gjort en nysatsning.

I finnjolle är det en duell mellan Birgmark och Tillander. I laser vann Karl Suneson på samma poäng som Wigforss, flest antal andraplatser fick avgöra.

Tre kvaltävlingar återstår. I september tävlas det på de blivande OS-banorna utanför London och i mars/april är det två tävlingar i Medelhavet, dels en på Mallorca i påsk och sedan en vid franska Hieres.

Förhoppningsvis kan Sverige också ta ytterligare OS-platser i nästa års världsmästerskap då resterande 25 procent av OS-platserna ska fördelas. I Aten hade Sverige sex OS-båtar.

TT

Mer läsning

Annons