Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Orvar Larsson

Orvar Larsson, Ludvika, avled den 26 oktober på Solgärdet i Sunnansjö. Han blev 92 år.

Orvar var bördig från Rätan i Jämtland. Efter studier på Birka folkhögskola utanför Östersund läste han vidare till ingenjör. Under sitt yrkesverksamma liv har han flyttat många gånger och haft ett flertal arbetsgivare.

En kortare tid var han anställd vid valsverket i Fagersta och senare vid Bacho i Enköping där han också bosatte sig. Vid den tiden träffade han Inga-Lisa från Dalsland 1945 och bildade familj.

Orvar har också arbetat för det danska varvet Burmeister & Wein, vilket innebar ständiga resor. Innan han flyttade till Ludvika på 1950-talet hade familjen även bott i Jönköping och Motala.

En kortare tid var han verksam i Stripa med inriktning på ventilationen i gruvan, vilket blev hans verksamhetsområde även efter flytten till Ludvika. Skillnaden var att skalan blev mycket större. Orvar fick för Ställbergsbolagets räkning se till att ventilationen fungerade i gruvor från Kiruna i norr till Höganäs i söder.

I yngre år höll han på en del med orientering. Han tävlade också i rodd på Vättern under perioden i Motala. Orvar var en friluftsmänniska och trivdes ute i skog och mark, men även hemma i trädgården.

Många somrar tillbringades med familjen i sommarstugan som han byggde vid sjön Nedre Hillen och där passade han också på att fiska.

Sin höga ålder till trots följde han noga med i vad som hände i samhället. Han noterade med glädje och förundran att gruvorna, den näringsgren han jobbat med och som lagts ner, på nytt kommer att öppnas.

Närmast sörjande är makan Inga-Lisa, dottern Kristina och barnbarnet Adrian.