Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ortopeden i Mora i Sverigetopp

Ortopedkliniken vid Mora lasarett ligger i Sverigetopp för korta väntetider till en höftoperation.

Annons

Enligt ortopedens verksamhetschef Olle Sammeli visar färska siffror att Mora har fem till åtta veckors väntetid. Den siffran överträffas endast av Oskarshamns sjukhus på fyra veckor.

– I ortopedsverige är vi kända för att vara en traumaortopedklinik som är bra på att ta hand om skidskador, säger Olle Sammeli.

Han uppger att kliniken tar hand om flest skidskador i landet samt även om flest turister. Närheten till fjällvärlden gör att Mora har 20 procent fler skidskador än exempelvis Östersunds sjukhus.

– 300 turister vårdas varje år för skidskador och cirka 200 av dem opereras för fotledsfrakturer, samt i underben och handleder och även knäskador.

Olle Sammeli kallar det för lågenergifrakturer och de är inte lika komplicerade i jämförelse med frakturskador vid trafikolyckor.

Toppåret 2008 operaredes 215 turister i Mora annars ligger siffran stadigt kring 200.

– Det beror på hur lång vintersäsongen blir. Det är en betydande inkomst på 15 procent av budgeten till landstinget när bland annat andra landsting får betala. Upptagningsområdet vintertid är stort. Under påsken finns 150 000 bäddar i närområdet, varav 70 000 i Sälen.

Personalen i Mora har en stor kunskap om operationer av skidskador. Akademiska Sjukhuset i Uppsala skickar ofta yngre läkare till Mora för att få träning på den typen av operationer.

Det som inte är så känt är att kliniken även utför en stor mängd planerade ortopediska operationer. Höftproteser som opereras in för patienter som fått sin höft skadad av artros till 80 procent eller frakturer till 10 procent.

Men den knappa väntetiden, fem till åtta veckor, visar inte bara på hög kvantitet. Det finns även siffror från Svenska höftprotesregistret som visar på att kliniken även har hög kvalitet.

2010 opererades 216 nya höftleder på kliniken vid Mora lasarett samt dessutom hos ett 50-tal patienter som fått frakturer i sin höftled efter exempelvis fall.

– Jämfört med andra sjukhus i landet med motsvarande upptagningsområde så hade Hudiksvall 138, Nyköping 184 och Växjö 127.

Protesens överlevnadstid efter tio år ligger 95 procent i riket i genomsnitt. Siffran för Mora var 97,2 procent 2010. Västerbotten har bästa siffran i landet 97,6 följt av Dalarna 97,2. Jämtland ligger lägst med 88,8 procent.

När det gäller siffran för omoperationer av höftleden inom två år har Mora siffran en procent. Bortsett från Växjö på 0,2 procent ligger Mora två till tre gånger bättre till än många andra sjukhus i landet.

I Mora var det under perioden 2007-2010 åtta operationer som gjordes om, varav fyra berodde på att höftprotesen kommit ur led, endast en på grund av infektion vilket är bästa siffran i Sverige och 3 under rubriken övrigt.

Under 2007-2010 gjordes 780 höftoperationer i Mora. Dödligheten inom månader hos patienter då äldre eller svåra sjukdomar kan var orsak till en allvarlig komplikation var 14,9 procent i riket. Mora låg betydligt under den siffran på 10,6 procent. Bäst i landet var Västervik på 8,2 procent. Sämst var Uppsala med 22 procent.

Det bästa för en patient, som råkat ut för höftfraktur är att få en operation inom 24 timmar. Ju snabbare åtgärd minskar risken för komplikationer. Medeltiden på ortopedkliniken är upp till 14 timmar. Mora tillhör topp tre i riket. 80 procent av de berörda patienterna i Mora får operation inom 24 timmar. I riket i genomsnitt är den siffran 63 procent och stora sjukhus som Akademiska Uppsala och Halmstad har 40 respektive 49 procent.

– För att nå den höga kvaliteten krävs ett bra omhändertagande på både akuten och avdelning för att få en snabb operation.