Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Orsapolitiker berättade hur de ska uppnå Agenda 30

Den 29 november samlades en skara orsabor på Slipstenstorget för att manifestera för klimatet. Politiker från Centern, Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Kristdemokraterna deltog och berättade vad de tänker göra för att kommunen ska följa Agenda 2030.

Annons

Det framstod tydligt att klimatet inte har diskuterats tillräckligt i kommunpolitiken. Det är ont om konkreta förbättringsförslag och eftersom ingen kartläggning har gjorts på utsläpp och energiförbrukning från kommunens egna verksamheter så vet ingen riktigt hur utgångsläget är.

Kommunpolitikerna lyfte ändå möjligheten att se över hur kommunens fordonspark kan bli fossilfri, möjligheter till utbyggnad av vindkraft och förhoppningen om att kollektivtrafiken i kommunen förstärks med tågpendel.

Orsa kommun står för inför stora investeringar när ett nytt vårdboende ska byggas, där finns möjlighet att välja byggsätt. Antingen ett som ger stora utsläpp från betong eller att välja trästomme och lokalproducerad träull som isolering med små utsläpp.

Orsa är en liten kommun med ett starkt lokalsamhälle i en region full med innovatörer som har pusselbitar till lösningar på klimatkrisen, till exempel klimatvänlig träbyggnation. Det är dags att Orsa kommun kliver fram och tar ledningen i klimatarbetet, menade röster på mötet.

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med DT Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel